Žáci a studenti dnes dostali pololetní vysvědčení

31. leden 2006

Na základních, středních a speciálních školách skončilo první pololetí. Žáci a studenti si dnes odnesli vysvědčení a ročníky, které opouštějí základní školu, mají navíc i takzvané výstupní hodnocení. Pololetní prázdniny jsou ale až v pátek 3.února.

Před ostravskými školami dnes panovala dobrá nálada a děti už věděly, jak známky dopadly. "Nejlíp třeba zeměpis a nejhůř český jazyk a přírodopis," říká například jedno z námi oslovených dětí.

Logo

Pojďme ale za staršími dětmi na Střední průmyslovou školu elektrotechniky a informatiky v centru Ostravy. Ředitel Vladimír Maňák se vysvědčení neobává. Zdejší absolventi končí téměř z devadesáti procent na vysoké škole. Jenom zhruba jediné procento berou pod křídla úřady práce.

"Vesměs skončí jako inženýři, na vysoké škole. Pokud jdou do praxe, pracují jako správci sítí nebo jako technikové, mají velmi široký záběr zejména v té síťové oblasti, kde poskytujeme kromě standardního středoškolského vzdělání i jakési čtyřsemestrální speciální síťové vzdělání," upřesnil ředitel školy.

Jsou to vlastně už dospělí lidé, protože podle vlastních slov dobře vědí, co je asi tak čeká za školními branami. "Rodiče sice chtějí, ať jdu do Prahy, ale tam se mi tedy moc nechce. Chtěl bych se zabývat vývojem nějakého softwaru, třeba i počítačových her. Pokud jde o uplatnění, myslím, že záleží na mne, jak se k tomu postavím - jestli budu aktivní nebo jen tak čekat," říká Petr z třetího ročníku elektrotechniky. "Mým snem vždycky bylo odjet do Německa. A jaké bude vysvědčení? Samé jedničky," uzavírá Petrova spolužačka Libuše.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu