Začínají volby do Evropského parlamentu

5. červen 2009

Ve 14:00 se otevřou volební místnosti. O naše hlasy se uchází více než 700 kandidátů z 32 politických uskupení. Hlasovací lístky jsme měli dostat do schránek. Pokud jste je nedostali, můžete si je vyzvednout přímo ve volebních místnostech.

Volby do Evropského parlamentu jsou v Moravskoslezském kraji připravené, potvrdil Jan Berousek z Krajského úřadu v Ostravě. Jak dodal, objevily se pouze menší problémy s vadnými volebními lístky, ale všechno se podařilo vyřešit včas. Krajský úřad bude dohlížet především na průběh hlasování.

"Jestli volební místnosti jsou vybaveny podle zákona, jestli zkrátka v průběhu volebního procesu nedochází k nějakému excesu. V pátek i v sobotu se budou na území celého našeho kraje pohybovat dvě kontrolní skupiny, které průřezově zkontrolují celé území našeho kraje," upřesnil Berousek.

Jen v Karviné se dnes otevře přes šest desítek volebních místností. Jsou mezi nimi i poněkud méně obvyklá místa, jako například ubytovna Průkopník v bývalém důlním areálu. Tento karvinský okrsek patří k nejmenším. Je tam jen 300 oprávněných voličů.

Běžný provoz karvinského magistrátu volby do Evropského parlamentu nijak neovlivní. Pouze řidiči mají pracovní víkend, protože musí jezdit s přenosnými volebními urnami.

Voliči si s sebou do volební místnosti musí vzít doklad totožnosti, tedy občanský průkaz nebo cestovní pas. Hlasovací lístky, pokud je nedostali, získají od volebních komisařů spolu s volební obálkou s úředním razítkem.

První volební den v Česku skončí dvě hodiny před půlnocí. Po noční přestávce budou volby pokračovat v sobotu od 8:00 do 14:00. Na výsledky hlasování si ale budeme muset počkat až do pondělka. Volební komisaři budou moci hlasy začít sčítat až v neděli po 22:00, kdy skončí hlasování ve zbývajících zemích EU.

Výsledky bude Český statistický úřad zveřejňovat na serveru www.volby.cz.

autoři: ada , mrk
Spustit audio

Více z pořadu