Žádní marťani!

10. červen 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Lidé, kteří boří mýty o tom, co člověk dokáže. Běhají nejrychleji na světě, skáčou či hází nejdál. Sjeli se na letošní Zlaté tretře, Ostravané je viděli na vlastní oči. Na tartan vítkovického stadionu se teď ještě na chvíli vrátíme.

Slavní a ještě slavnější - do Ostravy zavítala skutečná extratřída světové atletiky. Lidé, před kterými vyznavači sportu smekají a z doslechu je znají snad i ti, kteří mu vůbec neholdují. Jen namátkou - americká sprinterka a dálkařka Marion Jonesová, mozambická půlkařka, mistryně světa a olympijská vítězka Maria Mutolaová. Dominikánský překážkář Felix Sánchez, který ve své disciplíně už tři roky neprohrál. A konečně domácí - překážkář Jiří Mužík a oštěpař Jan Železný. A na tribuně desetibojaři Tomáš Dvořák či Roman Šebrle. Jména, ze kterých se sportovním fanouškům točí hlava. A pak je vidíte, jak se prohánějí po ostravském tartanu. Dobře si je prohlížím. Americká sprinterka má široká ramena, etiopský běžec zase nohy jak párátka. Jiří Mužík není příliš vysoký. Jak Železný má sem tam vrásku. Závodí s časem, překonávají dálku i výšku, ale jinak jsou to vlastně úplně normální lidi. Žádní marťani, kteří žijí jen v televizi. Skuteční! Dokonce vědí, co je to pivo. Kdo nevěří, ať jde na tretru příští rok. Jan Železný nás na jedno možná všechny pozve. Prý přemýšlí o konci kariéry a než z oválu odešel, nechal se slyšet, že se taková věc přece musí zapít.

autor: Jana Bohušová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.