Zájem veřejnosti

28. březen 2011
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Nebývalý zájem veřejnosti provázel poslední jednání zastupitelů Moravskoslezského kraje. Do budovy hejtmanství přišly desítky lidí. Jenže ukázalo se, že s takovým zájmem veřejnosti nikdo nepočítal.

Něco takového jsme tu ještě nezažili, prozradil mi jeden z úředníku, když viděl, kolik lidí přišlo na poslední jednání krajských zastupitelů. Zdravotní sestry, učitelé, ekologičtí aktivisté i obyčejní smrtelníci. Ti všichni se snažili být u toho, když jejich zvolení zástupci rozhodovali o věcech, klíčových pro život občanů: slučování nemocnic, škol, i stavbě spalovny. V době, kdy si každý spíše hledí svého, neváhali tito lidé vzít si dovolenou, vstát časně ráno a přijet z různých koutů regionu do Ostravy. Leč narazili. S takovým hojným počtem obyčejných lidí se na hejtmanství evidentně nepočítalo. Židlí v sále bylo málo a tak mnozí posedávali po schodech, někteří statečně stáli opřeni o stěny, jiní prostě museli ven a vše sledovali alespoň přes obrazovky z předsálí. Člověk nemusí být věštec ani geniální prognostik, aby odhadnul, že když se budou řešit tak citlivé věci, přijdou na veřejně přístupné jednání lidé. Výsledek byl přinejmenším tragikomický. Jedná se o klíčových věcech, vše se týká veřejných financí, veřejnost tam dle zákona může, ale protože chybí židle, stejně se dovnitř nedostane. Před lidmi, z jejichž výdělků se celé toto představení platí, by měl být komunální politik pokorný. Chápu, že sál, který krajský úřad má, je malý. Stejné potíže řeší i justice - třeba tolik sledovaná kauza Studénka se prostě do malé síně novojičínského soudu nevejde. Ale chytří soudci vědí, že takový případ budou lidé sledovat a mohou přijít, proto celý proces přesunuli do budovy krajského soudu, kde se veřejnost vejde.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.