Zájemci o studium na vysokých školách mají ještě šanci

14. srpen 2011
Zprávy , Zprávy

Zájemci o studium na univerzitě mají stále možnost podat přihlášku. Veřejné vysoké školy v regionu uzavírají druhé kolo přijímacího řízení a počítají i se studenty, kterým se nepodařilo složit napoprvé maturitu. Zatímco humanitní vědy jako je psychologie jsou dávno beznadějně plné, přírodní vědy ještě lákají další uchazeče. S malým zájmem se přitom potýkají každoročně. Akademici už proto hledají způsoby, jak je zatraktivnit pro mladé lidi.

Kariéra lékaře, psychologa nebo právníka je pro většinu mladých lidí stále lákavější než fyzika, chemie nebo matematika. Je to velmi nepříjemný trend, varuje rektor Ostravské univerzity Jiří Močkoř.

„Protože společnost se vlastně mimo jiné klíčově vyvíjí podle toho, jak má tyto přírodní vědy definovány a jaké mají postavení,“ dodává rektor.

Česká společnost se totiž dlouhodobě potýká s nedostatkem kvalitních technicky vzdělaných odborníků. Školy proto mají dobrý důvod hledat možnosti, jak příslušné obory zatraktivnit u mladých lidí.

„Budeme tyto některé obory slučovat, vytvoříme několik kmenových specializací, které studentům umožní třeba až později v praxi se specializovat. Toto je náš trend, který například chceme zabezpečit, aby nedocházelo k poklesu absolventů v přírodovědných oborech,“ vysvětluje dále Močkoř.

Nezájem o technické vzdělání je přitom paradoxní, protože umožňuje nejsnadnější uplatnění.

„Klíčově máme zájem o elektroobory, ale potřebujeme i strojníky, stavební profese, chemiky, a to jak vysokoškoláky tak středoškoláky i vyučené,“ potvrdila už dříve Hana Krbcová z vedení významné energetické firmy.

Nižší zájem o techniku však přináší studentům jednu praktickou výhodu, a tou jsou vícekolová přijímací řízení. Až do pondělka přijímá přihlášky Matematický ústav v Opavě a ještě o několik dní déle i Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné.

Spustit audio