Zákaz vjezdu

5. červen 2009
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR vytáhla do boje proti nelegálnímu motokrosu. Zatím jen pomocí internetu. Ochránci přírody ale slibují mnohem tvrdší boj.

0:00
/
0:00

Příroda nejen v Moravskoslezském kraji se stále častěji stává terčem nelegálního motokrosu. A příznivci motorek i čtyřkolek se, bohužel, nevyhýbají ani zvláště chráněným územím. V našem regionu jsou to především Beskydy a Poodří, protože jde o lokality v blízkosti velkých aglomerací. Podle ochránců přírody jsou silné a hlučné stroje k vidění prakticky všude. Oblíbené jsou třeba hřebeny Veřovických či Vsetínských vrchů, motorkáři se ale nevyhýbají ani vrcholům, jako je Travný či Lysá hora.

Jde o závažný problém. Motorkáři jsou v současné době prakticky nedostižní a nepostižitelní. Zadržet je v těžko přístupném terénu se podaří jen výjimečně. Koneckonců - ani si moc nedovedu představit, že by se někde po kopcích proháněly motorizované policejní hlídky, které by neukázněné příznivce ilegálního motokrosu vyhledávaly. To už je tam můžeme rovnou nechat jezdit.

Ochránci přírody se ale nevzdávají a připravují boj. Prvním krokem jsou internetové stránky s názvem Zákaz vjezdu, které ve zkušebním provozu běží už od konce února. Jsou fajn. Mají ale jednu chybu. Neodkazuje na ně ani Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, ani Správa CHKO Beskydy. Tedy já alespoň žádné viditelné odkazy nenašel, což je možná trochu škoda. Ale třeba se to po skončení zkušebního provozu stránek "Zákaz vjezdu" změní. Navíc vezmu-li v úvahu, že projekt v budoucnu počítá se čtyřmi miliony korun, na které chce dosáhnout pomocí evropských dotací. A za takové peníze už se dá rozjet slušná kampaň. Kromě toho plánují ochránci přírody spolupráci s policií, která by měla ilegální motokrosaře vyhledávat vrtulníkem. A to už je zbraň jiného kalibru, kterou by se motorizované ilegály mohlo dát z přírody vytlačit. Stačí chytit prvních deset, dát jim vše k úhradě a ostatní už by si přece jen pořádně rozmýšleli, jestli pojedou na Lysou nebo na pro tyto účely řádně vyhrazená místa. Doufám, že to vyjde.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.