Zámek v Ropici na Třinecku má naději na záchranu

6. březen 2011

Zdevastované sídlo získali i s přilehlým parkem a rybníkem v dražbě noví vlastníci. Mají v plánu investovat miliony korun do jeho obnovy. I když chtějí se záchranou kulturní památky začít co nejdříve, přichází zřejmě na poslední chvíli. Není přitom vůbec jasné, jaká budoucnost čeká zámecký areál ani obyvatele, kteří v něm neoficiálně žijí.

Dříve honosné sídlo dnes vzbuzuje skličující pocit. Průčelí je částečně zřícené a z rozbité střechy vyrůstá několikametrový strom. Tomu, že by se mohla strašidelná ruina změnit v něco jiného, věří dnes málokdo.

„To by musel být velmi dobrý skutek, aby do toho někdo vložil své investice a nechal to jako zámek,“ přemýšlí mladá žena před nedalekou samoobsluhou.

Na podobě zámku se podepsalo hospodaření státního statku i pozdějších vlastníků. Kvůli dluhům posledního z nich nakonec skončil v dražbě. Získali jej ostravští podnikatelé, kteří slibují rekonstrukci.

„V letošním roce počítáme s odklizením sutě a zbouráním stěn, které by mohly ohrožovat život lidí, kteří by na tom dělali. V následujícím roce bychom to chtějí zastřešit, aby se tam zachránilo co nejvíc,“ plánuje Tomáš Pospíšil, jednatel společnosti, která chce v příštích dvou letech investovat v Ropici až 6 milionů korun.

V tom, co nakonec v zámku bude ale sám nemá jasno. „Chceme v první fázi tento zámek zachránit. Potom se uvidí, jestli se objeví nějaký další investor nebo to společnost bude dál provozovat,“ dodává podnikatel.

Starostka Ropice Uršula Waniová těmto plánům věří. Argumentem je pro ni i to, že spoluvlastníkem je také podnikatel Pavel Šmíra, který má s obnovou památek bohaté zkušenosti.

„Skutečně se našli lidé, kteří dýchají pro společnou věc. Je to skupina lidí, která je tvořená historiky, staviteli a ekonomy, takže si myslím, že je to dobrá konstelace,“ věří starostka.

Obnova areálu má začít už na jaře. Problémů ale bude celá řada. Jednu z budov například stále obývají nájemníci někdejšího státního statku.

„Když jsem se tu nastěhovala, tak tu ještě lidé bydleli. To bylo tak před dvaceti lety. Máme popraskané stěny, nevíme, co s námi bude,“ říká obyvatelka zámeckého areálu.

Dva muži a jedna žena nemají žádné smlouvy a od restituce v polovině devadesátých let nikomu neplatí nájem. Noví majitelé chtějí, ať se ještě letos vystěhují.

„Je tam i paní, která má přes osmdesát let. Snažíme se s nimi domluvit, aby si do konce roku našli nějaké bydlení. Samozřejmě jim budeme nápomocní, včetně hledání nějakého domova důchodců,“ slibuje jednatel Tomáš Pospíšil.

Kde nakonec skončí obyvatelé Ropice, neví ani její starostka. „Obec nemá ve vlastnictví žádné byty, které bychom jim mohli nabídnout, proto se budeme snažit hledat jiné cesty, jak tuto situaci vyřešit,“ dodává Uršula Waniová.

Dalších otazníků je ale celá řada. Není třeba jasné, kdy se začne něco dít i s památkáři ceněným parkem nebo s rybníkem, který ohrožuje obec při povodních.

„To ještě bohužel nemáme nějak zmapováno, ani nemáme nějakou ekonomickou kalkulaci, kolik bude nutné do toho dát. Myslíme si, že bychom si mohli sáhnout i na nějaké evropské peníze, chceme to zrekonstruovat tak, aby i to okolí vypadalo tak, jak by mělo vypadat,“ uzavírá Tomáš Pospíšil, jednatel firmy, která je poslední nadějí na záchranu zchátralého zámku v Ropici.


Zvětšit mapu
Spustit audio