Zámky v Linhartovech a Slezských Rudolticích se budou opravovat

24. duben 2019

Ještě letos by se měly začít opravovat zámky v Linhartovech a Slezských Rudolticích na Bruntálsku. Rekonstrukce tam vyjdou na desítky milionů korun.

Linhartovského kastelána čeká náročná sezóna. Zámek se má opravovat po částech, takže je potřeba naplánovat program tak, aby si akce a výstavy nepřekážely s plánovanými pracemi. Rekonstrukce bude stát asi 35 milionů korun. Náklady má pokrýt evropská dotace.

„Okna byla v roce 1970 natřena ruským lakem na lodě, podle toho taky vypadá jejich stav. Budou tady kastlíková okna,“ říká kastelán Jaroslav Hrubý. Pryč přijde také stávající podlaha, kterou nahradí vrstva desek. V devíti místnostech se také budou dělat stropy a v celém zámku se budou dávat nové dveře.

Logo

„Původně to byla tvrz. Hned po válce se zámek zkonfiskoval a začátkem sedmdesátých let začaly postupné opravy zámku, ale jen takovým tím nejhrubším způsobem, protože se z toho stal sklad léčiv a zdravotnického zásobování. Ale nadále chátral zvenčí i zevnitř až do roku 2001, kdy byl zámek za symbolickou korunu převeden na Město Albrechtice,“ připomíná neslavnou historii kastelán.

Podobné opravy jako v Linhartovech chystají i v nedalekých Slezských Rudolticích. Tam vyjdou na asi 13 milionů korun. „Za provozu se bude dělat nejprve severní křídlo, pak mimo sezónu jižní křídlo. A takhle se bude postupovat. Ten mobiliář se musí balit a zase vybalit,“ říká kastelán Tomáš Zemba.

Oba zámky se budou renovovat postupně a návštěvníkům tak zůstanou přístupné.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související