Zápalná láhev v domě Romů vyvolala vlnu strachu

15. březen 2010

Romská rodina z Ostravy se stala obětí žhářského útoku. Do jejich domku v sociálně vyloučené lokalitě Bedřiška vhodil o víkendu neznámý pachatel zápalnou láhev. Policisté zatím odmítají, že by útok měli na svědomí extremisté a případ vyšetřují jako obecné ohrožení.

Noc plnou hrůzy má za sebou romská rodina, která žije v ostravské kolonii Bedřiška. Do jejich domku kdosi neznámý hodil zápalnou láhev. Ta dopadla do pokoje, kde spala čtrnáctiletá dívka, která požár okamžitě uhasila. Její matka Ludmila Podraná je z celé události v šoku a dává to do souvislosti s žhářským útokem ve Vítkově.

„Hned jsem si vzpomněla, co se stalo s malou Natálkou. Může se to stát ještě jednou, nevím. Proč? Je to hrozné. Mám děti, vnoučata a mám strach. Nikomu jsem nic neudělala,“ říká.

Policisté zatím rasově motivovaný čin nepotvrdili, ale také nevyloučili. Případ šetří jako obecné ohrožení. Pachatelé totiž skutečně mohli připravit o život několik lidí. „Kdyby vyšel záměr a láhev se v prostoru rozbila, mohla způsobit rozsáhlý požár,“
potvrzuje šéf ostravských kriminalistů Radovan Vojta.

Sousedé a příbuzní napadené rodiny mají strach. Uvažují dokonce, že v kolonii založí jakousi domobranu. „Mohli zemřít. Terčem útoku jsme mohli být my. Nevíte, žijeme teď ve strachu. Určitě budeme v noci hlídat, bojíme se o děti,“ říká jeden z obyvatelů Bedřišky.

Ředitel ostravské policie Tomáš Landsfeld ale od podobných aktivit odrazuje. „Naším cílem je, aby ti lidé nezakládali žádné domobrany, protože v současné době nic akutního podle našich informací nehrozí. V okamžiku, kdy budou mít podezření, stačí zvednout telefon, hlídka je tam v okamžiku nebo se tam bude zrovna nacházet,“ ujišťuje.

Žhářský útok v kolonii Bedřiška šetří třináctičlenný tým specialistů. Jsou v něm například experti na násilnou trestnou činnost nebo právě na extremismus.

autoři: ada , Michal Schoffer
Spustit audio

Více z pořadu