Zapomenutý pacient

4. červen 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Zavedení poplatků jako součást reformy zdravotnictví dostává konkrétní podobu. Návrh ministra zdravotnictví schválil vládní kabinet a podporují ho také poskytovatelé péče.

0:00
/
0:00

Pokud návrh ministra zdravotnictví schválí sněmovna a podepíše prezident, budeme od příštího roku platit za návštěvu lékaře 30 korun a za den v nemocnici dvakrát tolik. Například.

Ministerstvo i poskytovatelé péče se přitom shodli, že jde o krok správným směrem. Zaujalo mne nicméně, o čem především se v souvislosti s reformou diskutovalo. Lékaři návrhu vytýkají, že v něm nejsou sankce pro neplatiče. Lékárníci tvrdí, že by měl poplatek za recept vybírat lékař. Nemocnice se obávají, že jim pojišťovny zaplatí méně peněz, úměrně k předepsaným poplatkům.

Tak nějak mě v diskusi o reformě chybí pacient. Osobně si myslím, že třeba za pobyt v nemocnici se měla nějaká ta koruna připlácet už dávno. Ovšem - zajímá mě, co mi poplatek přinese jako potencionálnímu pacientovi.

Napadlo mě to nedávno. Moje známá spadla z kola. Podařilo se jí přitom zlomit ruku tak dokonale, že jí kost trčela z kůže. Co na tom? V ambulanci v nemocnici čekala dvě hodiny a ošetřena byla teprve poté, co řádně vyplnila formulář.

Naprosto podobnou zkušenost a v jiném městě prodělal další kamarád. Jeho syn utrpěl otřes mozku. V ambulanci čekali také dvě hodiny. Asi pět minut poté, co se mladík celý zelený pozvracel, se ho zeptala sestra, co má rád k jídlu. Vyplňovali totiž opět jakýsi důležitý formulář.

A právě tyto věci a skutečnosti mě v souvislosti s reformou nejvíce zajímají. Třeba zda-li se zkrátí čekací doby na vyšetření a zda-li budeme pořád cosi důležitého vyplňovat. Zatím jsem příliš mnoho diskusí na tohle téma nezaznamenal.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.