Zařízení pro bezdomovce jsou plně obsazena

4. prosinec 2010
Zprávy , Zprávy

Nástup zimy přivádí bezdomovce do azylových zařízení. Noclehárny v Ostravě jsou teď plně obsazené. Lidé, na které se nedostane postel, mohou přenocovat v teple takzvaně na židli. Kapacita je ale omezená a nestačí. Na ulici v krajském městě totiž podle odhadů žije zhruba 700 bezdomovců.

Neziskovky hlásí, máme plno ve dne i v noci. V denním centru azylového domu Armády spásy se v pátek v Ostravě tísnily desítky převážně mužů. Mezi nimi i pan Tomáš, který přiznává, že bez podobného zařízení by to teď bylo složité.

„Musel bych jít bydlet asi do teplovodu, což je strašně komplikované v tom sněhu. Je to daleko a mám nemocné nohy. Jinak bych zmrznul,“ říká pan Tomáš.

Lidé bez domova si teď mohou dát v denních centrech čaj na zahřátí, polévku, sprchu a dostanou i teplé oblečení či spacáky anebo deky. Terénní pracovníci také obcházejí lokality, kde bezdomovci žijí v provizorních přístřešcích.

„Někteří je již opustili, protože je opravdu zima vyhnala právě do našich center, nebo si tu situaci nějak jinak řeší. S těmi, kteří tam ještě zůstávají, jsou naši pracovníci v kontaktu. Snaží se jim pomoc nabízet, samozřejmě vůle je na nich,“ dodává Ředitel ostravské Armády spásy Daniel Cieslar

Už potřetí bude v Ostravě během letošní zimy sloužit i krizová noclehárna v bývalém kostele ve Vítkovicích. Místo tam najde v průměru třicet lidí. Charita Ostrava teď prostory upravuje, aby vyhovovaly hygienickým podmínkám. Kostel by se bezdomovcům měl otevřít v lednu.

autor: mik
Spustit audio