Zasloužený políček

19. srpen 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Až po několika týdnech se pohnula kauza opilé žalobkyně, která bourala. Ostravskou státní zástupkyni Petru Tittkovou zbavil dočasně funkce přímo šéf resortu - ministr spravedlnosti. Rezignovat přitom mohla sama - ale neudělala to. Dál chodila do jednacích síní a vznášela na zločince obžaloby. Přitom sama přestala být garantem morálky.

Zatímco všechny Petry u nás tento týden slavily svůj svátek, jedna z nich určitě důvod k radosti neměla. Právě v den, kdy slavila jmeniny, se ostravská státní zástupkyně Petra Tittková dozvěděla, že ji ministr spravedlnosti dočasně zbavil funkce. Svůj kalich hořkosti si tak skutečně vypila do dna. A s trochou nadsázky se dá říci, že kdyby před tím nepila kalichy naplněné alkoholem, ušetřila by si tyto trable. Šéf resortu tak ukončil trapné ticho po incidentu, který rozhýbal prázdninovou okurkovou sezónou. Žalobkyně, která počátkem července bourala podle orientační dechové zkoušky opilá, a poničila dvě policejní auta i dopravní značku, si svůj talár neoblékne do skončení kárného řízení.

Její příběh určitě není černobílý a jen ona sama ví nejlépe, proč své potíže řeší sklenkou. Je krátkozraké se do ní jen proto strefovat. Co si však kritiku rozhodně zaslouží, je její postoj poté, co k nehodě došlo. Je státní zástupkyní - zastupuje stát a dovolila, aby na ní ulpěl takový stín pochybností a špíny. Měla s hrdostí okamžitě talár svléknout sama. To, že řídila opilá, je chybou, myslím si ale, že daleko větším prohřeškem je její reakce - dělat jako že se nic nestalo. To, že ji ministr funkce nakonec zbavil sám, se tedy ukazuje jako skutečně zasloužený políček.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.