Zastupitelé Jablunkova znovu zabránili rozdělení města

13. prosinec 2011

Vzbouření obyvatelé Jablunkova prohráli boj s radnicí. Zastupitelé dnes zamítli žádost lidí z lokality Černé, kteří obviňují vedení města, že se o ně řádně nestará. V petici požádali o změnu hranic a připojení okrajové části města k sousední obci. V klíčovém hlasování je ale podpořila jen menšina komunálních politiků.

Lidé z Černého dnes odcházeli z radnice zklamaní. Nebyl to však úplně marný boj, říká jeden z obyvatel Karel Lysek. „Nebereme to jako prohru. Za dvacet roků tam neudělali skoro nic, ale teď za tu dobu, co bojujeme, tak už nám tam dokonce dali asi dvanáct světel, kontejner. Asi si na nás vzpomněli,“ dodává.

Odštěpení části města nakonec podpořili jen čtyři zastupitelé, mezi nim i Tomáš Hanzlík. „Pokud ten občan cítí, že se bude mít jinde líp, tak já mu nemůžu bránit prinicipiálně z demokratického hlediska,“ vysvětluje.

Lidé si stěžují, že nikdo neřeší rozbité cesty, osvětlení a další důležité věci. Starosta Petr Sagitarius hlasoval proti rozdělení, masivní investice však neslíbil. „Jsme ve fázi sestavování rozpočtu. Není to jednoduché a do budoucna se určitě dá hovořit o komunikacích, to je velké téma,“ říká starosta.

Nespokojení obyvatelé chtěli patřit pod sousední Bocanovice, které peníze v rozpočtu naopak mají. Obec navíc městu nabídla kompenzace za majetek. Starosta Martin Paduch proto výsledku jablunkovského hlasování nerozumí.

„Je to jen ukázka toho, jaká situace panuje v Jablunkově. Myslím, že tady moc demokracie není. Jestli se 96 procent občanů místní lokality vyjádří pro odtržení, tak si myslím, že moc není o čem hlasovat,“ míní starosta.

Lidé z Černého se však ani do budoucna nevzdávají. „Necháme to tak trošku uzrát. Do voleb. A uvidíme,“ dodal jeden z jablunkovských občanů.

Spustit audio

Více z pořadu