Zastupitelé v Hnojníku odmítli vstup investora do průmyslové zóny

27. červenec 2006

Zastupitelé v Hnojníku udělali něco, co se vymyká všem dosavadním zkušenostem. Přestože tady před několika lety vznikla velká průmyslová zóna, teď dělají všechno proto, aby zanikla. Když se objevila informace, že by těsně vedle rodinných domů mohlo stát několik velkých výrobních hal, okamžitě se spustila lavina protestů. Zastupitelé tyto hlasy vyslyšeli a investor odešel s nepořízenou. Zóna leží jak na území Hnojníku, tak i sousedních Třanovic.

Šest velkých výrobních hal v těsném sousedství rodinných domů vyděsilo místní obyvatele natolik, že tři stovky z nich podepsaly petici. Paní Anna Serafínová by to všechno viděla z okna. "Jsme proti, ta zóna nám tady vůbec není zapotřebí. Myslím, že nikdo by si nepřál mít haly dvacet metrů před okny."

Průmyslová zóna (ilustr. foto)

Plán plzeňské firmy KB Král na vybudování velkých hal jsme zamítli a do budoucna budeme chtít zónu zřejmě úplně zrušit, řekla nám místostarostka Hnojníku Dagmar Molinová. "Každý si to asi představoval tak, že tam budou stát nějaké menší dílničky, které pomůžou vyřešit nezaměstnanost, ale takový velký projekt určitě ne," dodala.

V petičním výboru byl Radim Pašek ze sousedních Třanovic. Tam ale zastupitelé investora neodmítli. Postoj starosty Třanovic Jana Tomiczka je velmi jednoduchý. Průmyslová zóna je právě proto průmyslovou zónou, aby v ní byl průmysl. Zatím tedy nepředpokládá, že by telefonní číslo na investora založil. "To nejde jen tak shodit ze stolu, o zóně se hovoří už šest let."

Bohumil Král, jednatel firmy KB Král, kroutí hlavou, ale rozhodně se nevzdává. Je přesvědčen, že územní plán by měli dodržovat všichni. Nejen investor, ale také obyvatelé a zastupitelstvo obce. "Stavební úřad konstatuje, že návrh je řešen v souladu s koncepcí celého územního plánu, která je podle schváleného územního plánu obcí Třanovice a Hnojník vedena jako průmyslová zóna," říká Bohumil Král.

Dá se očekávat další kolotoč jednání a dost možná i další petice.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu