Zavádějící statistika

14. duben 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Lidé, kteří v našem kraji hledají práci, jsou rok od roku starší - tedy statisticky. Podle informací úřadů práce přesahuje věkový průměr uchazečů 37 let. Navíc se hranice pomalu posunuje. Na druhou stranu příznivě působí zpráva, že klesá počet nezaměstnaných v kategorii do 25 let. Co se za takovýmto sdělením skrývá?

0:00
/
0:00

Na první pohled se může zdát, že mladí lidé nacházejí práci v našem kraji lépe. Opak bude ale pravděpodobnější. Navíc - vezmeme-li v úvahu dle mého soudu dosti šílený nápad vzít absolventům nárok na podporu, pokud během studia neodpracují alespoň rok, o to více ve mne sílí přesvědčení, že mladí lidé hledají práci jinde. Třeba v místě svých studií - tedy v Olomouci, Brně a nejlépe v Praze. Odvolání na souvislost se slabším populačním ročníkem považuji za málo významné.

Mladému člověku, který narozdíl od starších s vybudovaným zázemím nemá žádné závazky a starosti, nedělá potíže změnit bydliště a vycestovat prakticky kamkoli. Jazyková vybavenost a vstup Česka do Evropské unie možnosti jejich uplatnění jinde ještě posiluje.

Je to logické vyústění. Nikdo, pokud z nějakého důvodu nemusí, nebude pobývat tam, kde mu pšenka nepokvete a zkusí štěstí jinde. Na jednu stranu se odlivem sil časem dočkáme stabilizace na trhu práce, na druhou stranu nám tady ale časem mohou začít chybět nadějní odborníci. A tak je na počátku zmíněný, pozitivně laděný údaj z úřadu práce jen velmi zavádějící statistické číslo.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.