Zdeněk Milt, legenda ostravské literární redakce

18. květen 2020

Devadesáté sedmé narozeniny si dnes připomíná Československý rozhlas. Ten ostravský, o šest let mladší, oslavil loni rovných devadesát. Pro vysílání ostravské, ale i pražské a vltavské připravoval pořady redaktor Zdeněk Milt.

Československý rozhlas vznikl jako nástupnická organizace společnosti s ručením omezeným Radiojournal. Ta zahájila pravidelné rozhlasové vysílání v českých zemích 18. května 1923.

Čtěte také

Publicista, překladatel, scénárista a  redaktor ostravské literární redakce Zdeněk Milt prožil v rozhlase tvůrčí šedesátá léta, a po nedobrovolném odchodu v roce 1970 mohl pokračovat ve své tvůrčí práci znovu až po dvaceti letech. Z jeho hlavy se tenkrát narodila stanice Regina, společné vysílání regionálních stanic.

Poslechněte si rozhovor s autorem řady literárních a zábavných pořadů a kabaretů, které měly úspěch v celostátním vysílání.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.