Významný hudební režisér ostravského rozhlasu Josef Przebinda by oslavil 100 let

18. listopad 2019

Skladatel, dirigent Ostravského rozhlasového orchestru a hudební režisér Josef Przebinda, jehož nedožité sté narozeniny jsme si připomněli koncem října, byl velkou postavou ostravského rozhlasu.

Čtěte také

Hudební režisér Josef Przebinda přišel do ostravského rozhlasu v roce 1945. Autor více než dvou stovek scénických muzik pro divadlo byl dirigentem Ostravského rozhlasového orchestru a uznávaným šéfem realizace jak hudební, tak slovní výroby.

„Myslím, že cesta mého otce do rozhlasu byla poměrně přímočará, protože vystudoval skladbu a dirigování v Praze, pak nastoupil jako učitel na olomoucké hudební škole a odtud přešel v roce 1945 do Ostravy. V té době se tady formovalo nové personální složení rozhlasu. Nastoupil jako hudební režisér a poté jako dirigent Ostravského rozhlasového orchestru,“ připomíná Michal Przebinda.

Skladatel, dirigent a hudební režisér Josef Przebinda (šedesátiletý)

On sám se pak v rozhlasových prostorách pohyboval už od dětství, když ho otec brával sebou. Dostal se tak vlastně i k divadlu. „On to byl vlastně propojený svět. Tady v této hlasatelně mě se svým kolegou Leošem Janáčkem (rozhlasový hlasatel, nikoli skladatel – pozn. red.) zaučovala známá hlasatelka Pavla Pešatová,“ říká dále v rozhovoru Michal Przebinda.

Součástí rozhovoru je také písnička, ke které právě on napsal český text. Jmenuje se Kosmická láska a nahrála ji v našem hudebním Studiu 1 Věra Špinarová se skupinou Ivo Pavlíka v roce 1979.

autor: dam
Spustit audio

Související