Zdeněk Tofel. Poslední hudební redaktor a umělecký vedoucí Valašského vojvody

Zdeněk Tofel, umělecký vedoucí a občasný zpěvák muziky Valašský vojvoda z Kozlovic, bude mít za pár dnů narozeniny. Nekulaté, ale už dost blízko důchodu. Jediný současný ostravský rozhlasový hudební redaktor v pracovním poměru je především houslista.

Redaktorem ostravského rozhlasu je od roku 1990. Jak hudební redakce štíhlela, až v regionálním studiu zanikla docela, měl na starosti kromě folklóru i folk, jazz, rock, zejména při záznamech přehlídek a festivalů, jeho podpis najdeme pod více než čtyřmi tisícovkami nahrávek.

Jeho dítětem nejmilejším je asi festival Souznění, akce už předvánoční, na které se od druhé půlky 90. let v Ostravě a okolí scházejí představitelé různých žánrů.

Úvodní slovo ředitele festivalu. Zdeněk Tofel a David Koller
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.