Zdravotníci v kraji prožili rušný Silvestr

1. leden 2010
Zprávy , Zprávy

Úrazy způsobené pytotechnikou, opilost, popáleniny z požáru i zranění způsobené rvačkami - takové je spektrum případů, ke kterým museli na Silvestra a Nový rok vyjíždět záchranáři v Moravskoslezském kraji. Bylo jich zhruba o 60 procent více, než v jiné dny.

Patrně nejvážnější případ se stal včera v Petřvaldu na Karvinsku, kde jedenáctiletému chlapci explodovala před obličejem zábavní pyrotechnika. "S poraněním hlavy a oka byl po prvotním ošetření předán do Fakultní nemocnice Ostrava," řekl mluvčí Územního střediska záchranné služby Lukáš Humpl.

Záchranná služba v Moravskoslezském kraji v souvislosti se zábavní pyrotechnikou nezaznamenala případy, kdy by byl přímo ohrožen život. Nicméně šest pacientů bylo ošetřeno a potřebovalo zásah záchranářů.

Do ranních hodin 1. ledna byli záchranáři voláni k desítkám případů poranění, mezi nimiž dominovaly pády se zraněním hlavy či končetin. "Dále jsme zasahovali u desítek případů napadení, nejčastěji v restauracích a barech, ale také v domovech. Po půlnoci vyjížděli záchranáři v Ostravě také ke dvěma zraněným na známou Stodolní ulici," dodal Humpl.

Poměrně klidnou silvestrovskou noc za sebou mají moravskoslezští hasiči. Oproti minulému roku vyjížděli k méně případům a také nezaznamenali žádnou vážnější újmu na zdraví či majetku. Jedinou výjimku tvoří večerní výjezd do městské části Hrabůvka v Ostravě. Hořela tam bývalá kotelna v Horní ulici.

autor: š.iva
Spustit audio