Zdravý životní styl

4. březen 2009
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ovzduší v Ostravě je stále velmi špatné. Vysoké procento prachu a škodlivin, výfukové plyny aut a zápach z lokálních topenišť. Přesto se mnoho lidí odvážně snaží i nadále dodržovat zdravý životní styl, aby byli fit. Stav životního prostředí ale jejich snahy vážně narušuje.

0:00
/
0:00

Zdravý životní styl. Připomínán nám je neustále, ať už v časopisech s digitálně upravenými fotografiemi smějících se modelek na titulních stranách, či v televizi, na billboardech a internetu.

Pravda, mnoho lidí se snaží žít zdravě, jíst takzvané biopotraviny, nekouřit, nepít alkohol anebo třeba nejíst tučná jídla a také cvičit. Všichni tak činí s dobrou vírou, že zůstanou ušetřeni nepříjemných civilizačních chorob. Lehce ironické přitom je, že i zdravý životní styl podléhá módě a času. Například před dvaceti lety nás plakáty nabádaly k pití mléka, zatímco o pár let později se v módním časopise dozvídáme, že mléko rozhodně ne, je těžce stravitelné, způsobuje zahlenění a podobná "převratná" odhalení.

Ten zásadní problém je ale jinde. Když jsem se ráno vydal na cestu do práce a venku jsem se chtěl nadechnout svěžího ranního vzduchu, málem jsem se zadusil. Jsou prostě věci, které prostý občan může jen stěží ovlivnit. Patří mezi ně i kvalita ovzduší, která je na Ostravsku dlouhodobě nejhorší v celé republice. Pak i zdravý životní styl vyznávajícímu člověku zbudou jen oči pro pláč, protože spolu ze vzduchem inhaluje neuvěřitelné množství prachu a jiných škodlivin. Pak i zavilý nekuřák pokuckává jako po dvacítce spart a cítí se, lidově řečeno, pod psa. Na jedné straně je vděčný za průmysl, protože má kde pracovat a živit rodinu, na straně druhé by se nejraději odstěhoval do pastoušky v Jeseníkách.

Dívám se k mléčné obloze plné smogu a říkám si, proč se pro lepší ovzduší pro Ostravu a okolí stále dělá tak zoufale málo, spíše jen symbolické kroky. Při čekání na přechodu pro chodce se náhle rozjede kolona čekajících aut a z výfuků se valí oblaka dýmu...

Chyba je také na druhé straně, říkám si. K životnímu prostředí musíme přistupovat zodpovědně zkrátka všichni společně. Abychom později svým potomkům nemuseli oblohu na obrázcích malovat - šedou pastelkou.

autor: Petr Havránek
Spustit audio