Ze starobělské fary se stává neformální centrum pomoci ukrajinským uprchlíkům

23. březen 2022

Fara v Ostravě-Staré Bělé se změnila na neformální středisko pro ukrajinské uprchlíky. Mohou si tam zajít pro pomoc, radu nebo využít wifi připojení. Náhradní domov už u rodin z vesnické farnosti získaly desítky běženců. Dva obecní byty jim poskytla i radnice. Příští víkend je čeká výlet do ostravské zoo.

„Budu moc rád, když vytvoříte takovou malou ukrajinskou buňku tady ve Staré Bělé. A budete se spolu scházet, třeba právě tady na faře,“ pronáší k ukrajinským válečným uprchlíkům farář Bohuslav Novák. Poslouchají ho hostitelské rodiny i ukrajinské ženy s dětmi. Přízemí fary i přilehlá terasa je plná lidí, na stolech voní buchty, káva a čaj.

Světlana v rozhovoru s jedním z farníků

K uprchlíkům promlouvá i organizátor dobrovolnické pomoci Vojtěch Vlček a po sérii praktických rad vybízí k modlitbě. Farou zní Otčenáš v češtině i ukrajinštině.

Na mši do kostela  už přišli první váleční uprchlíci z Ukrajiny, Farář Bohuslav Novák část liturgických textů přeložil do ukrajinštiny. „Je jasné, že jejich bohoslužba v pravoslavné církvi je trošičku jiná. Je tam mnohem více zpěvu a taky je to mnohem delší, než ty naše katolické bohoslužby,“ říká s tím, že ohlasy byly veskrze pozitivní. „Mám takové ohlasy od starší paní, která bydlí tady na faře, která byla naprosto nadšená naší bohoslužbou. Pořád, charašó, charašó, bolšoje charašó‘. Tak nevím, jestli je to tím, že to bylo kratší, nebo opravdu něčím jiným, ale byla nadšená,“ usmívá se starobělský farář.

Čtěte také

Vzájemná pospolitost a srdečnost vesnických rodin doslova zahřívají i 33ti letou Ninu. Utekla z oblasti kolem Kyjeva s dcerkou a synem a její plány jsou tedy jasné. „ Potřebuju sehnat práci, školu a školku,“ vyjmenovává.

Světlaně je 34 a má čtyři děti a školu už má zařízenou tady ve Staré Bělé. „Od příštího měsíce už začnu pracovat v domově důchodců,“ říká s nadšením a zdůrazňuje, že měla velké štěstí na dobrou hostitelskou rodinu, která se vším pomohla. Světlana žije u rodiny Lenky Hanákové, která sedí hned vedle a působí tichým, klidným dojmem. „Důležitý je překladač, který nám nainstalovaly děti. Manžel je moc šikovný v ruštině, takže se dokážeme dorozumět,“ popisuje první zkušenosti Lenka Hanáková.

Vojtěch Vlček na setkání na faře

Pomoc ukrajinským uprchlíkům organizuje historik Vojtěch Vlček. Zrovna rozdává poukázky do obchodu, které farníci běžencům koupili. „Tady je už asi čtyřicet nebo padesát lidí ubytovaných a další přicházejí. Místní nezištně ubytovali uprchlíky a každý den pomáhají, jak můžou. Nabízejí nábytek, zařízení pro ostatní rodiny. Myslím, že se tady rodí krásné dílo,“ popisuje koordinátor dobrovolnické činnosti Vojtěch Vlček. Farnost má dokonce na svých stránkách speciálně zřízenou tabulku, do které se mohou dobrovolníci zapisovat s nabídkou pomoci.

Spustit audio

Související