Ze střechy světa

23. červenec 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

České horolezectví mělo minulý pátek velký den. Libor Uher, člen expedice Leopolda Sulovského, zdolal K2. Na vrchol nejtěžší osmitisícovky světa vylezl jako druhý Čech. Naposledy se to totiž - i přes pokusy mnoha jiných horolezců - před 21 lety povedlo Josefu Rakoncajovi. Nejen o pohledu z výšek je dnešní poznámka.

0:00
/
0:00

Internetový server iDnes popisoval horolezce Uhra jako buldoka s neuvěřitelnou fyzičkou, který je schopen jít takzvaně na krev. V kombinaci s motivací, přejícím počasím a momentální blahosklonností Hory hor, jak se K2 přezdívá, se mu zdařil výkon, o kterém se samozřejmě bude ještě dlouho mluvit a psát.

Zlézt osmitisícovku ovšem není nic tak jednoduchého, jak to možná vypadá. A důležité je připomenout, že euforie na vrcholu je jen půlka radosti z celého zážitku. Nejedno úskalí totiž čeká na výpravu ještě při sestupu, a tak třikrát hurá se zpravidla volává až v základním táboře.

Myslet na cestu zpět, to neplatí jen pro hory, horaly a horolezce. Zlaté pravidlo se dá vztáhnout na mnohé. Třeba když o prázdninách plavete doprostřed nevinně vyhlížejícího rybníka či vstříc horizontu nekonečného Jadranu. Anebo když člověku to podvečerní pivo chutná natolik, že se okolí začne měnit v mlhavý opar a cesta zpět se beznadějně ztrácí.

Není zároveň každému dáno, aby si svět prohlédl z takové výšky, jako se to teď zdařilo horolezci Uhrovi. Podobný zážitek může také dát - i při myšlence na onu obezřetnou cestu zpět - lidskému tvoru obrovská křídla. Navíc vidí mnohé a zároveň nevidí nic z toho, co by ho běžně jakkoli trápilo, znepokojovalo, zlobilo či pobuřovalo.

Na druhou stranu zažít pocit jakéhosi - obrazně řečeno - nadhledu může člověk také na mnohem menším kopci. A koneckonců i v úplně placaté krajině. Stačí vlastně otevřít oči, nelpět na malichernostech a nedržet se přízemních manýrů. Vítejte na střeše světa!

autor: Petra Marková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.