Železnice prodává svůj majetek v Moravskoslezském kraji

20. únor 2010
Zprávy , Zprávy

České dráhy plánují prodej nepotřebných nemovitostí. Z necelé pětistovky se v Moravskoslezském kraji zbaví skoro 200 z nich. Prostředky z prodeje pak chtějí investovat do obnovy nádraží. Většinou se jedná o drobné pozemky, nádražní boudy, nevyužívaná skladiště nebo nákladové rampy. Na prodej je i několik státem chráněných památek. Vodárna a kotelna v Opavě, a také tak zvaná pilová remíza v Ostravě-Přívoze.

Na první pohled je vidět, že je dnes pozůstatek někdejší báňské dráhy v žalostném stavu. Vodárenská věž i jedinečná budova depa potřebuje rozsáhlé opravy, říká správce Martin Macháč z Českých drah. Sto let starým budovám nesvědčí především počasí a zloději.

"Ten komplex se skládá z určitého počtu budov, které jsou do tvaru pilového listu, proto je to taková vzácná památka. Byly odcizeny krytiny ze střechy. Zabezpečování je těžké a hlavně finančně náročné," dodal správce.

Areál částečně udržuje při životě současný nájemce. Dopravní firma, která tu opravuje své lokomotivy, má o koupi zájem, potvrzuje vedoucí železniční dopravy ze společnosti Slezskomoravská dráha Miroslav Navrátil. Podle něj by to usnadnilo větší opravy.

"Vrážet do toho peníze, když to není naše, je pro nás dost složité. Je třeba udělat všechny podlahy v halách, je zapotřebí opravit střechu, kanály, zavést tady topení. Je tady zima," podotkl Navrátil.

Podobně cenné a také lukrativní nemovitosti jsou ale spíše výjimkou. O většinu z nich asi tak velký zájem nebude. "Jsou to budovy, které jsou těžko dostupné nebo ve špatném stavu. Tam uvažujeme spíše o demolici," dodává ředitel regionální správy majetku Českých drah Gabriel Jursa.

České dráhy si chtějí ponechat jen majetek, který bezprostředně souvisí s provozem vlaků. Vloni prodaly budovu bývalého klubu železničářů v Bohumíně, rekreační vilku v Javorníku a obytný dům v Bílovci.

Spustit audio