Železniční muzeum na ostravském nádraží ‚střed‘ láká na nový exponát – historický Kafemlejnek

21. srpen 2019

Nový exponát má ostravské železniční muzeum. To najdete v budově nádraží ve stanici Ostrava-střed a už na tuto sobotu chystá pro návštěvníky speciální program. O tom všem jsme mluvili s vedoucím muzea Vojtěchem Hermannem.

Váš nový poklad je pořádně těžký, získali jste historickou lokomotivu. O jakou mašinu jde? Kde dříve jezdila a jak je vzácná?

Kdysi ta lokomotiva jezdila na lokálních tratích a také na vlečkách různých továren. A ta konkrétní, kterou máme u našeho muzea, přijela z Olomouce, kde svou životní dráhu ukončila někdy před 50 lety.

V jakém stavu lokomotiva je? Budete ji nějak vylepšovat?

Jelikož 50 let stála venku a posledních deset let se o ni prakticky nikdo nestaral, tak je hodně prorezivělá. Je také bez různých součástek, jako je třeba kompresor, mazací disk, píšťala, či pojišťovací ventily. Také v kabině strojvedoucího chybí různé měřicí přístroje. Takže se budeme snažit některé věci doplnit a současně chceme lokomotivu zkrášlit, aby byla hezká a vystavovatelná.

Lidé si ji budou moci oficiálně prohlédnout už tuto sobotu, v rámci Fajného léta. Jaký program jste připravili?

Náš program bude od 14:00 do 18:00, kdy budeme připraveni ukázat návštěvníkům různou techniku, která k dráze patří. Samozřejmě si lidé budou moci prohlédnout novou parní lokomotivu. Ale bude tam i motorová lokomotiva řady 753 a elektrická lokomotiva řady 182. Ukážeme také modelovou železnici a svou techniku předvedou drážní hasiči. Pro návštěvníky máme také připraveny různé soutěže a hry.

autoři: Silvie Mikulcová , tif
Spustit audio

Související