Železniční přejezdy mají být po dnešku označeny číslem

31. červenec 2009

Na železnicích nejen v kraji by po dnešku mělo být bezpečněji. Všechny přejezdy mají čísla. Opatření má zabránit nehodám, kdy se na kolejích třeba kvůli závadě zastaví auto. Čísla přejezdy jasně identifikují a umožňují záchranářům, aby se okamžitě spojili s příslušným dispečerem či výpravčím, který může zastavit blížící se vlak.

Například Ruskou ulicí v Ostravě-Vítkovicích denně projedou tisíce aut a také desítky tramvají. Cestu jim občas zkříží vlaky. Pokud budou mít řidiči problémy, stačí, když záchranářům řeknou P116. To je totiž unikátní kód pro zdejší železniční přejezd. Patří firmě Vítkovice Doprava.

Podle ředitele Jaromíra Scelavíka má firma hotovo už několik týdnů. "Máme celkem jedenáct železničních přejezdů v městském provozu. Náklady na označení se pohybovaly někde v úrovni 6000 korun," dodal ředitel.

Všichni majitelé přejezdů musejí jednotlivé údaje také aktualizovat. Seznamy s potřebnými informacemi už dostali i hasiči. "V rámci republiky tento seznam čítá asi deset tisíc položek. Pro nás je důležité, že součástí toho seznamu jsou kontakty a souřadnice GPS konkrétních přejezdů. V těch informacích je také název železničního úseku, zda jsou tam troleje a také místní název přejezdu," potvrzuje mluvčí krajských hasičů Petr Kůdela.

Číselné označení přejezdů ale nezabrání všem nehodám. Třeba kolizím, které způsobí nepozorní řidiči. Samolepky také nezmění myšlení lidí. I během našeho natáčení se přes železniční přejezd P116 přehnal cyklista, kterého nezastavil ani blikající semafor a závory.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu