Zemědělce trápí spekulanti se státní půdou

7. září 2005
Zprávy , Zprávy

Zemědělci protestují proti způsobu, jakým se rozdělují státní pozemky. Zákon o prodeji státní půdy je podle nich nespravedlivý, protože nahrává spekulantům a může způsobit likvidaci řádných živností. Ministr zemědělství Petr Zgarba slibuje, že udělá všechno proto, aby se problém vyřešil, ale k žádnému uklidnění zatím nedošlo. Kšeftování se státní půdou je podle všeho velkým byznysem.

Je to velmi jednoduché. Někdo skoupí restituční pohledávky od vytipovaných lidí. Protože jde často o pozemky už zastavěné, existuje možnost náhrady - tedy nabídka pozemku jiného. Stačí trocha šikovných známostí a náhradní pozemek je čirou náhodou v cestě dálnici nebo třeba průmyslové zóně. Cena za metr pak roste přímo pohádkově.

Paní Miloslava Nováková bydlí na Bruntálsku a popisuje, jak se cítí poškozena. Léta hospodaří na pozemku, který dostala kdysi do pronájmu s tím, že ho časem odkoupí. Teď ale může přijít velmi rychle zkrátka, protože její pšenici vytlačí zcela v souladu se zákonem nějaký obchodník.

Zemědělská půda

"Ta půda by měla být posuzována jako výrobní prostředek pro toho zemědělce a tomu tak není. Oni privatizovali, zadlužili se, splácí privatizovaný majetek, stroje, kravíny, objekty. A když mi tu půdu někdo koupí, z čeho to pak budu splácet a k čemu mi to bude? Zemědělec ztrácí základ svého podnikání. Proto do toho šel, aby tu půdu měl, aby měl z čeho splácet," popisuje problém paní Nováková.

Je to velký problém, připouští ministr zemědělství Petr Zgarba. Zároveň ale dodává, že původně se všechno myslelo trochu jinak a nikdo si nedokázal představit, že by mohli restituenty vytlačit právě spekulanti.

Chystá se novela zákona o státní půdě. Vládou prošla a brzy začne diskuse v parlamentu. Bude se týkat i jasného stanovení restituční tečky, tedy okamžiku, do kdy bude možné nároky uplatnit. Dá se tedy předpokládat, že cesta přes parlamentní čtení nebude úplně jednoduchá.

Problémy mají také obce
Spekulace trápí také obce, říká starosta Dolní Moravice na Bruntálsku Ladislav Velebný. Myslí si, že přinejmenším je to zbytečné zdržování úředních formalit, a tedy i rozvoje vesnice. A pozná to i obecní rozpočet.

Podle ministra Zgarby je nutné posílit práva restituentů nebo jejich dědiců, a to na úkor těch, kteří pohledávky skupují. To ale problémy zemědělců neřeší, krčí rameny Miloslava Nováková.

Takže co s tím? Zemědělec šel do pronájmu půdy s vědomím, že dostane jednou šanci pozemek získat. Celou dobu řádně hospodaří. Teď ale není schopen nad obchodníkem zvítězit, a přitom nemůže zůstat bez půdy, která znamená základ jeho živnosti.

Ministr zemědělství připustil, že zákon o prodeji státní půdy je příkladem legislativy, která jasně selhala v předvídání schopnosti člověka vyzrát nad druhými. Novela by se měla dostat do programu jednání poslanců za několik týdnů.

autor: mrk
Spustit audio