Zhruba 13.000 středoškoláků letos půjde k maturitám v kraji

10. květen 2010

Také na středních školách v Moravskoslezském kraji dnes začínají maturity. Zkoušky dospělosti tu bude letos skládat zhruba 13.000 studentů. Zřejmě naposledy budou v režii jednotlivých škol, od příštího roku už by měly být maturity státní. Přestože školy mohou zkoušky oficiálně pořádat ode dneška, většina z nich je zahájí až ve druhé polovině května nebo v červnu.

Poslední zvonění mají za sebou třeba čtvrťáci gymnázia ve Vítkově na Opavsku. Školní lavice opouštěli se zpěvem. „Mám krásné vzpomínky a určitě bych doporučil dalším studentům, aby to zde vyzkoušeli,“ říká jeden z maturantů.

Svatý týden plný učení začal dnes i studentu ostravské elektrotechnické průmyslovky Vojtěchovi Dluhému. Že bude za pár dní sedět před komisí, zatím moc neprožívá. „Učím se takové ty zbytky, které jsem nestihl za ty čtyři roky, hlavně češtinu. Zatím je to v klidu. Uvidím, jak to bude v den maturity,“ přemýšlí.

Nejen Vojtěch musí zároveň stíhat i přípravu na přijímací zkoušky, které vysoké školy pořádají souběžně s maturitami. Pokud se obě konají ve stejný den, nastává problém. Katedra ekonomické žurnalistiky na VŠB-TU Ostrava třeba proto vyhlásila více termínů. „Udělali jsme dva náhradní termíny, aby měli stejnou možnost jako všichni ostatní,“ říká vedoucí katedry Milan Sekanina.

V příštím roce by měly začít státní maturity. Přípravy ale kritizuje část učitelů. Nejhlasitěji z ostravského Matičního gymnázia. Tamní letošní třeťáci je v tom většinou podporují.

0:00
/
0:00

Kriticky se o jednotných maturitách vyjadřují i někteří politici. Jejich případný odklad by se odehrál už potřetí.

Spustit audio

Více z pořadu