Zimní pohoda

29. prosinec 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Nenapadlo vás někdy vrátit se do dětských let? Hrát si na pískovišti, těšit se na nedělní pohádku v televizi a radovat se z nového míče? Co vám brání? Gabriela Všolková si na vlastní kůži vyzkoušela, že to jde.

0:00
/
0:00

Na chalupu v podhůří Jeseníků jsem odjížděla s tím, že důstojně oslavím vánoční svátky a strávím tam pár dní navíc v kruhu rodiny. Naplánovala jsem si, který den se postarám o přípravu svátečního oběda, a v televizním programu jsem si nezaškrtla ani jednu pohádku, protože jsem tušila, že se ve volných okamžicích pustíme do štípání dříví, odhrabování sněhu nebo procházek se psy. Na místě bylo všechno jinak. Cestička ve sněhu do pasu byla prohrabaná, naštípaných polen plný dřevník a psům se do zimy moc nechtělo. Potom přišla neteř s návrhem jít bobovat. Téměř patnáctiletá slečna, která se nám už delší dobu snaží namluvit, že je dospělá, mě přemlouvala tak dlouho, až jsem přikývla. Chvíli jsem vezla na bobech já ji, chvíli ona mě. Svět zespoda vypadal najednou nějak jinak a u kopce už mi bylo jasné, že se nebudu rozhlížet, jestli mě někdo nesleduje. Válela jsem sudy, sjížděla kopec na igelitovém pytli, nořila hlavu do závějí, koulovala se s neteří, nahlas se smála a cítila, jak mé kalhoty vsakují vodu z roztátého sněhu. Promočená na kůži, promrzlá a totálně vyčerpaná jsem se vrátila a kalhoty pověsila nad topení. Jen co uschly, šly jsme bobovat znovu. V noci jsme se potom pustily do stavění sněhuláka. Vymodelovala jsem mu úžasný nos i s nosními dírkami a smyslné rty, nad oči jsme mu připíchla větvičky z túje místo obočí, a zatímco neteř se švagrovou připlácávaly ohromné poprsí, všechny tři jsme do tmy zpívaly Purpuru. Nebylo to nic velkého, ale na chvíli jsem se opravdu odpoutala od běžných starostí a vrátila se do dětských let. Takové svátky by mohly být častěji.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.