Zkouška z kombinatoriky

12. listopad 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Zkoušku z kombinatoriky zřejmě skládají krajští politici. Už několik dní se dohadují, jak vytvořit krajskou vládu. Vítěz voleb ODS chce jediného koaličního partnera: lidovce. Ti se ale do modré náruče občanských demokratů moc nehrnou, dávají si podmínku. Chtějí, ať pravicová strana stejně vřele objímá i sociální demokraty.

0:00
/
0:00

Selské počty - zdá se - v politice neplatí. Alespoň v Moravskoslezském kraji. Dvacet devět plus osm je třicet sedm, občanští a křesťanští demokraté by tedy mohli bez potíží vytvořit krajskou vládu, ale lidově řečeno nějak to drhne. Lidovci totiž uzavřeli se sociálními demokraty něco jako předmanželskou smlouvu - všude chtějí chodit spolu - přes křesťanská záda se tak mají do krajské vlády dostat i sociální demokraté. Poslední koaliční jednání však ukazuje, že sociální demokraté se stávají nechtěnou nevěstou. Lidovci šli totiž na jednání s ODS sami. Předvolební dohody zdá se slábnou pod vnitřním tlakem uvnitř KDU-ČSL. Některým členům se spojenectví s levicovou stranou zajídá jako malým dětem špenát. A lidoveckým lídrům zdá se dochází, že neoficiální svazek se sociálními demokraty by je mohl z vedoucích postů ve straně smést jako hurikán.

Ve hře jsou samozřejmě ještě další varianty - třeba úplně vyšachovat lidovce tím, že se s nechtěnou sociálně demokratickou nevěstou ožení občanští demokraté. Těm by se však toto gentlemanské gesto mohlo vymstít ještě více než lidovcům. Složitou hru na krajské šachovnici zřejmě nerozklíčujeme. Troufám si odhadnout, že klíčové bude úplně jiné rozhodnutí - tajná volba při hlasování o nové reprezentaci kraje. Už několikrát se v tuzemské politice potvrdilo, že oficiální dohody se mění v bezcenný cár papíru v momentě, když zastupitelé mohou volit tajně nepozorování orlím zrakem svých politických šéfů.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.