Zkoušky státních maturit provázejí místy zmatky a chyby

5. listopad 2010

Zavádění státních maturit provázejí další problémy. Studenti, kteří prošli jejich generálkou si stěžují na chyby v hodnocení. Extrémní je příklad ostravské průmyslové školy, ve které nedostal ani jeden maturant správné hodnocení svých testů. Podle ministerstva školství se jedná o malé procento škol, zatím ví o 24 případech. Číslo to ale zřejmě nebude konečné.

Po čtvrtečním fiasku přišly do zmíněné střední školy elektrotechniky a informatiky v Ostravě nové archy s výsledky. „Dnes ráno jsme vytiskli druhé protokoly, ale i tyto, přestože obsahovaly více dat, mají zaznamenané chyby,“ popisuje ředitel Jaroslav Král a dodává, že fatální mohou být i drobné chyby. „Jestliže jedna zkouška chybí, to znamená, že nevykonal zkoušku celou,“ upozorňuje.

„Očekával jsem už konečně správné výsledky, ale bohužel jsem byl velmi nemile překvapen, když jsem zjistil, že opět jsou chybné. Opět jsem některá políčka neměl vůbec vyplněná a u kamarádů třeba, že na zkoušce nebyli a přesto měli výsledek,“ komentuje maturant Michal Šimon.

Je jedním ze 172 maturantů, kteří se na škole do generálky zapojili. Očekává, že mu pomůže se rozhodnout mezi těžší nebo lehčí variantou zkoušky. Tu bude skládat na jaře i jeho spolužák Jan Lazar.

„Rozhodnutý zatím nejsem, jelikož opravdu nevím, jestli mám správné výsledky, nějaké mylné výsledky, výsledky někoho jiného a podobně,“ dodává Lazar.

Pavel Zelený, který za maturity zodpovídá, vysvětluje, že nejde o systémové selhání, ale o zcela výjimečný případ. „Částečně je tam lidský faktor a částečně technika. Technické chyby byly na 24 školách a to je extrémně nízké procento. Takže z pohledu úspěšnosti toho systému je všechno v pořádku,“ ujišťuje.

Problémy se ale vyskytují i jinde. Dnes na ně narazili například ve Střední škole služeb a podnikání v Ostravě-Porubě. Zástupce ředitele Jiří Lang k tomu říká, že to není poprvé.

„Tady už mám tři žákyně, ale to ještě všichni mi nedali, kteří zkoušku třeba z jazyka českého dělali, ale v té tabulce to vůbec není, jako kdyby tady nebyli. Ale daleko horší to bylo při zadávání. Když žák přijde do třídy a v balíčku vůbec neměl zadání práce. V jedné třídě se to týkalo tří žákyň. Kdyby to bylo naostro, tak maturitu nemohly dělat,“ dodává Lang.

Do maturity na nečisto se zapojilo 1278 škol. Třetina studentů u ní propadla. Žáci z Moravskoslezského kraje patří mezi nejhorší.

Spustit audio

Více z pořadu