Zkušební odtěžování kalů z lagun má zpoždění

30. leden 2009
Zprávy , Zprávy

Zhruba 12.000 tun ropných kalů už zmizelo z lagun v Ostravě. Je to méně, než se původně čekalo. Likvidace jedné z největších ekologických zátěží na území města je ve zkušebním provozu. Už v dubnu se má ale rozjet naostro.

Ropné laguny mají z Ostravy nadobro zmizet do 31. prosince 2010. Za tři miliardy korun se o to má postarat sdružení firem Čistá Ostrava. Už od července loňského roku zkouší nedaleko sídliště Fifejdy svou technologii. Kaly se vytěžují, neutralizují vápnem a vzniklá směs po smíchání s uhlím slouží jako palivo.

Jak práce postupují, hodnotil v Ostravě ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. "Nebyl splněn termín výroby 40.000 tun paliva do konce roku 2008, vyrobilo se pouze asi 3000 tun. Z pohledu plnění termínů to nemusí nic znamenat, ale je to takový zdvižený prst, aby k něčemu podobnému nedošlo už při té vlastní výrobě," upozornil Říman.

Podle Aleny Orlíkové ze sdružení firem Čistá Ostrava si zpoždění vyžádaly problémy s technologií. "My jsme měli možnost po schválení provozního řádu se do těchto lagun dostat úplně poprvé s těžkou technikou. Ten původní předpoklad, že to bude jednoduché, se nepotvrdil. Museli jsme zvolit složitější cestu, což si vyžádalo změnu provozního řádu, která musela být znovu schválena. Proto se ty práce pozdržely, ale nyní už jede výroba naplno," vysvětlila Orlíková.

Sdružení firem Čistá Ostrava přesto trvá na tom, že požadovaný termín splní. Čeká ho teď ale pravděpodobně přísnější dohled ze strany ministerstva průmyslu a obchodu. Ostrý provoz by konsorcium mohlo odstartovat v dubnu. Pokud ale získá od Krajského úřadu příslušné povolení.

Sdružení zatím vyrobilo 11.500 tun paliva, které proudí do Polska, kde ho odebírají dvě cementárny a dvě teplárny. Podle sdružení teď probíhají také jednání s domácími odběrateli. Palivo by mohla spalovat Energetika Třinec či Elektrárna Dětmarovice.

autor: mik
Spustit audio