Změny v chování

5. prosinec 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

V sobotu skončily na Černé louce v Ostravě dvě výstavy. Jedna zaměřená na zdraví a životní styl, druhá věnovaná školství a středoškolskému studiu. Jde o tradiční akce, které každoročně přinášejí řadu novinek. Letos možná přinesly také změny v chování návštěvníků.

0:00
/
0:00

Moravskoslezské dny zdraví jsou preventivní akce. Nabízejí poradny, bezplatná vyšetření a konzultace s lékaři. Tentokrát se mi zdálo, jakoby lidé přicházeli cíleně. Zajímali se vždy o několik vyšetření a postupně k nim chodili. Zeptal jsem se na to několika manželských párů a odpověď byla téměř stejná: No, co se divíte, přece se o své zdraví musíme starat a tady máme všechno pěkně na jednom místě. A tohle je přesně ono. Srdíčka organizátorů by jistě radostí zaplesala nad takovou odpovědí. Jestliže dříve se návštěvníci přišli většinou jen tak kouknout, teď už vědí, proč přicházejí. A platí to také o druhé výstavě Učeň, středoškolák, vysokoškolák a pedagogika. Tahle akce je pro žáky základních škol, kteří si vybírají z nabídky svého budoucího studia. Člověk si hned vzpomene, jaké to bylo, když byl před lety na podobné akci. Přiznám se, že mě při takových výstavách zajímala především děvčata z jiných škol, nějaké studijní obory šly bokem. Při výstavě na Černé louce to bylo jinak. Nebo mi to tak alespoň připadalo. Zájem o opačné pohlaví tam jistě byl, ale žáky především zajímalo budoucí studium a to hodně intenzivně. I když mohu mít vůči současným deváťákům řadu výhrad, tohle musím ocenit. Vypadá to, že mnohým už dochází, jak je důležité, co budou za pár let dělat. A také, že jedině dostatek informací je nezbytný pro to, aby člověk udělal správné rozhodnutí.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.