Známka pro justici

13. červen 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Pátrali po něm policisté z celého světa, nakonec ho komando zatklo na chatě bývalého policisty. Na několik měsíců skončil ve vazbě. Z vězení se ale dostal na pětimiliónovou kauci. Řeč je o nejznámějším podnikateli z Havířova Petru Kellovském. Nad nečekaným vývojem jedné mediálně sledované kauzy se zamýšlí Andrea Čánová.

0:00
/
0:00

Keloš, jak mu familiérně říkají jeho známí, je doma. Zpráva, která u jedněch vyvolá radost, a u druhých vztek nad poměry v české justici. Když ho policisté po několikaměsíčním bezúspěšném pátrání našli na chalupě svého bývalého kolegy, vykreslili ho jako nebezpečného podvodníka. Nechci se zabývat podstatou obvinění, jde o složitou machinaci s falešnými šeky. Na kauze Kellovský mě zaujalo něco jiného, a to umění tohoto podnikatele zvládnout svůj mediální obraz. Když vyšel z vazební věznice, venku lilo a Petr Kellovský se evidentně těšil, až přijede domů za svými dětmi a ženou. Přesto před hordou novinářů neutekl, naopak - nechal na sebe padat déšť i otázky redaktorů a velice jadrným, ale srozumitelným způsobem řekl své: osočil policii a zpochybnil celé vyšetřování. A co druhá strana - co zástupci justice? Nic. Soudce po dlouhém naléhání řekl pouze strohou větu, žádné jasné ujištění veřejnosti. Státní zástupkyně reagovala stejně - mluvila právničinou, která s češtinou nemá nic společného. Když vedle těchto vět zazní Kellovského: policajti to zmanipulovali, je jasné kdo vyhrává. Ať už soud dopadne jakkoliv, v mediálním souboji havířovský podnikatel vyhrál už teď a to není pro ústavní činitele ta nejlepší známka.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.