ZOO Ostrava má po delší pauze opět sloního samce

13. květen 2009

Ostravská zoologická zahrada dnes zažívá sloní manévry. Na důležitou misi sem včera večer přicestoval z německé zoo samec slona indického Calvin. Ode dneška se bude seznamovat s novým prostředím, hlavně ale se třemi samicemi Suseelou, Johti a Vishesh, které by se mohly stát potenciálními matkami.

Chovatelé doufají v náklonnost k novému samci zejména u posledně jmenované slonice, teprve dvanáctileté Vishesh. Zabřezne-li totiž nejpozději do dvacátých narozenin, je pak schopná rodit třeba i v padesáti.

"V českých a slovenských zoologických zahradách se doposud nikdy nenarodilo živé sloní mládě, proto doufáme, že náš chov bude úspěšný," řekla mluvčí ostravské zoo Šárka Bartáková.

Calvin, který původně pochází ze Zoo Hannover, přijel do Ostravy z Lipska, kde pobýval několik posledních měsíců. Bylo tak dohodnuto s koordinátorem chovu slonů indických, protože se jedná o chovatelsky velmi cenného samce, takže se transport neuskutečnil přímo z Hannoveru.

Nové sloní stádo zůstane početně stejné, protože s příjezdem samce je spojen odjezd jedné ze samic - 38leté Jumbo. Ta bude převezena do zoologické zahrady v dánském Givskudu.

"Důvodem jejího přesunu je skutečnost, že Jumbo se neuměla začlenit do nově vzniklého početnějšího samičího stáda. Proto se bohužel musíme s Jumbo rozloučit. Věříme ale, že se jí v nové domovině bude dařit dobře," dodala mluvčí zahrady.

autoři: tif , Michal Schoffer
Spustit audio

Více z pořadu