Způsob prodeje obecního majetku se nelíbí opozici ve Frýdku-Místku

10. únor 2010
Zprávy , Zprávy

Politická opozice ve Frýdku-Místku kritizuje způsob prodeje obecního majetku. Nelíbí se jí, že se město zbavuje některých nemovitostí bez výběrového řízení. Tamní vládnoucí koalice sociálních demokratů a komunistů v tom nevidí problém a smlouvy považuje za výhodné. Na prodej je například dům na náměstí Svobody v Místku z přelomu 17. a 18. století nebo budova Střediska volného času Klíč v ulici Pionýrů.

Obě budovy nabídne město zájemcům v licitaci. Bývalou školku v ulici Nad Rybníkem, kde donedávna působila firma s handicapovanými zaměstnanci naopak prodá novému nájemníkovi. Právě to se opozici nelíbí. "To není zcela průhledný prodej. Nájemce je tam krátkou dobu a v takovém případě se naopak licitační formy prodeje používají," vysvětluje předseda klubu zastupitelů za ODS Rafael Kučík.

Kritiku vzbudil také prodej části frýdeckého domu s pečovatelskou službou. Své obavy přišel zastupitelům sdělit i jeden obyvatel. "Co když ji koupí někdo, kdo tam bude dělat nějakou hospodu? Potom ti lidé, kteří tam bydlí, se nevyspí," říká s obavami.

Náměstek primátorky Miroslav Dokoupil z KSČM obavy odmítá. Podle něj jde o mediální kampaň namířenou proti jeho kolegovi, radnímu Petru Cvikovi. Právě jeho žena totiž o odkup zmíněných prostor v Zámecké ulici požádala. "Oni jsou vázáni morálkou, protože prohlásili, že tam bude galerie. Takže nepředpokládám, že člověk, který tady dělá zastupitele a jeho manželka tady podniká, že by zrovna po takové mediální aféře čekal na to, že tam udělá nějakou vinotéku," říká Dokoupil.

Prodej bez výběrového řízení není neobvyklý ani v jiných městech Moravskoslezského kraje. V Bruntále vyhlašují dražbu, když se po zveřejnění hlásí více zájemců. Také důvěra v konkrétní firmu hraje svou roli. "Důležité je vědět, komu prodáváme, protože mnohdy s tím souvisí osud té nemovitosti. Samozřejmě musí splnit všechny podmínky," dodává starosta Kopřivnice Josef Jalůvka.

Zastupitelé ve Frýdku-Místku rozhodli o prodeji osmi nemovitostí. Město tak chce získat celkem 70 milionů korun.

Spustit audio