Zvláštní praktiky

27. duben 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Obchodníci používají k lapání zákazníků různou taktiku. Ne vždy se dá ale říci, že jim jde kromě zisku taky o něco jiného. Třeba o dobrou pověst či dlouhodobou spokojenost zákazníka.

0:00
/
0:00

Tuhle jsem chtěl na internetu navštívit své spolužáky z průmyslovky. Existuje takový příjemný server, kde máte svoji třídu a virtuálně si můžete kdykoli pokecat, snadno domluvit sraz a pak už pokecat reálně. Jak prosté. Nikdy jsem se nezajímal, kdo stránku provozuje. Z nějakých drobností jsem jen tušil, že půjde nejspíš o Seznam. Teď už to vím naprosto přesně. V rámci vylepšení stránek zavedl povinnost využití alespoň jedné ze služeb - stačí zřízení e-mailové schránky. Pokud tak neučiníte, máte smůlu, mezi spolužáky se nedostanete. Dle mého nečistý marketingový tah. Říkám tomu jinak, ale tady sprostě mluvit nemůžu. Píše se o lepším zabezpečení a tak podobně, ale pravda bude spíše někde jinde. Je otázkou času, kdy se provozovatel začne chlubit, o kolik se mu zvedl počet uživatelů té které služby, aby se mu lépe lákali zadavatelé reklamy, ze které žije. Že bude za nárůstem jen větší počet "mrtvých" nevyužívaných schránek, po tom už nikdo pátrat nebude.

O nic moc nejde, je to jen taktika obchodníka. Ale přijde mi stejně nefér, jako některé praktiky společnosti Billa Gatese, jehož slavný Microsoft není schopen pracovat s produkty konkurenčního Linuxu či Macintoshe. Zvláštní je, že naopak to jde. Příkladů je spousta. Kompatibilita produktů různých výrobců je na bodě mrazu. Nejvíce mě ale rozčiluje, když starší typ čehokoli nekomunikuje s typem novějším stejného výrobce. V takovém případě jdu rychle od toho. Nejsem blázen, abych utrácel peníze za kdejakou pitomost, jak si to přeje onen výrobce. Konkurence je v tomto směru naštěstí dost velká.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.