Architektonické hrůzy

4. říjen 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Města a obce v našem kraji mění svou tvář. Za posledních 10 let vyrostla v jejich centrech řada nových staveb. Zdá se, že období panelákové šedi máme definitivně za sebou. Architekti ale bijí na poplach - do měst stále více proniká další podivný trend - stejně nevkusný a do očí bijící.

0:00
/
0:00

Možná to znáte i vy, přijedete se po dlouhém čase podívat do míst svého dětství a všechno je jinak! Možná že přitom uroníte slzu nad dávno ztraceným bezstarostným časem, ale přitom uvidíte pozitivní změny: Dřívější panelovou šeď vystřídaly pastelové barvy všeho druhu, nevzhledné plácky se sušáky a popelnicovým zákulisím nahradila zeleň s lavičkami, pískovišti a prolézačkami pro děti.

Podobnou zásadní proměnou prošlo i místo mého dětství a já si říkám, jak je to príma, když ke slovu přichází vkus a názor renomovaných architektů. Pevně přitom doufám, že je éra betonových krabic definitivně za námi. Na jazyk mi ale vzápětí přichází otázka: nebudou jednou se stejným nadšením sledovat naši potomkové, jak se napravují škody, které pácháme právě dnes? Ač se totiž pánové znalí městské architektury snaží sebevíc, nedokázali zabránit přílivu nové módní vlny - expanzi takzvaných montovaných staveb. Pyšní se jimi především sítě supermarketů a hypermarketů. Za příkladem nemusíme chodit daleko...

Ve Frýdku-Místku před časem lidé protestovali proti stavbě supermarketu v těsné blízkosti historického jádra. Nesvedli nakonec vůbec nic. Radní svůj záměr prosadili a montovaná stavba v bílo-červeném vybarvení hyzdí centrum města bez ohledu na to, co lidé opravdu chtěli - či vlastně nechtěli.

Tak trochu komicky mi přitom zní čerstvá informace, že radní Frýdku-Místku připravují dostavbu části městské památkové zóny. V oblasti pod tamním Zámeckým náměstím chtějí nechat postavit repliky tří kupeckých domů, které budou odpovídat původnímu historickému vzhledu. No a v proluce mezi náměstím a zmiňovaným supermarketem mají také vyrůst nové polyfunkční domy.

Mně osobně tato situace silně připomíná napravování panelákových chyb z minulého století. Přichází ale daleko dřív a dokonce se o ně pokoušejí stejní lidé, kteří nevkusné šrámy na tváři tohoto města sami iniciovali. Že by se z vlastních chyb přeci jen poučili?

Ne každá chyba je nenapravitelná a v tomto případě mě utěšuje fakt, že montované stavby jsou na rozdíl od těch panelových snadno rozebíratelné. Věřím tomu, že určitě nastane čas, kdy přijde ke slovu zdravý rozum - namísto stavění pochybných replik historických domů se ty stávající montované hrůzy jednoduše rozeberou a namísto nich vznikne třeba zeleň s lavičkami, pískovišti a prolézačkami pro děti. Nevím jak vy, ale já přitom určitě neuroním ani jednu slzu!

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.