Armáda povolala zálohy - budou bránit Darkovičky

17. květen 2006
Zprávy , Zprávy

Vojáci budou v sobotu bránit bunkry v Darkovičkách. Armáda a Slezské zemské muzeum si akcí pro veřejnost připomenou dvě významná výročí - květnovou mobilizaci v roce 1938 a 70. výročí od zahájení stavby opevnění.

O stavbě opevnění se rozhodlo v dubnu 1936. Proč? Vysvětluje ředitel Slezského zemského muzea Jaromír Kalus. "S nástupem nacionálně socialistického režimu v Německu vyvstala otázka obrany Československé republiky. Vzhledem k neobyčejně dlouhé hranici a počtu obyvatel bylo rozhodnuto, že má být vybudována pevnostní obrana po vzoru Maginotovy linie ve Francii."

Bunkry měly německá vojska zastavit už na hranicích. První linie byla postavena v Moravské Ostravě. Sílu opevnění umocňuje i fakt, že bunkry byly postaveny z výjimečného betonu. "Na to existoval specielní československý patent, který podléhal určitému utajení, takže se ho nezmocnili ani Němci za druhé světové války. Vždycky na počátku betonování musel být do specializovaného ústavu v Praze odeslán vzorek, taková krychlička, která se zkoušela, jestli ten beton skutečně odpovídá potřebným parametrům," upřesňuje Jaromír Kalus.

Logo

Program v areálu opevnění v Darkovičkách začíná v sobotu v 10 hodin dopoledne. Na samotnou ukázku obrany armáda povolala i záložníky, přiznává ředitel krajského vojenského velitelství v Ostravě Pavel Gluc. "Už vloni toto proběhlo a myslím, že to bylo velice úspěšné. Samozřejmě kromě těchto vojáků v záloze tam budou i vojáci z povolání, kteří normálně slouží u útvaru."

Po skončení bojů budou bunkry přístupné veřejnosti. Lidé si mohou v sobotu prohlédnout i současnou vojenskou techniku. Vloni Darkovičky navštívilo 15 tisíc lidí, organizátoři doufají, že letos jich bude ještě více.

autor: mik
Spustit audio