Autorská nadsázka

27. červen 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Do konce prázdnin chybí ještě týden. Doba dovolených je už ale v plném proudu. Lidé se vydávají za sluníčkem i zážitky. Raději by si teď ale měli odpustit některé filmy.

0:00
/
0:00

Nevím, jak jste na tom vy, ale mě lehce zamrazí pokaždé, když vidím hejno ptáků. Hitchcockův slavný film ve mě zanechal neodstranitelné stopy, ačkoli mám jinak opeřence celkem ráda a hrůzu mi nenahání ani ptačí chřipka. V bezpočetném hejnu je ale prostě vidět nemusím. Tak si říkám, jak třeba nesly v posledních týdnech vysílané Čelisti slabší nátury, které těžce ukrajovaly v rodinném rozpočtu, aby mohly pořídit vysněný zájezd k moři.

Ještě šílenější pocity by lidé mohli mít, kdyby na prázdniny cestovali letadlem. Televizní i filmové snímky nám koneckonců také nabídly stovky nejrůznějších scénářů leteckých katastrof. A že pak má člověk bujnou fantazii a je pevně přesvědčený, že přesně ví, co bude následovat, když si připustí jakoukoli pochybnost...

Jedna má kamarádka se teď vrátila z dovolené ve Španělku. Letěla společně se svou matkou, která si v jednu chvíli vytáhla z tašky zpod sedadla svetr a zjistila, že je úplně studený. Okamžitě začala zkoumat panely v okolí a jeden byl nápadně chladnější. Mezi lidmi, kteří seděli v jejich těsné blízkosti, to zašumělo už ve chvíli, kdy se o pravděpodobném prasknutí trupu letadla bavily mezi sebou. Ještě větší rozruch ale způsobily, když se utvrdily v názoru, že o technickém problému musejí uvědomit letušku. Ta shovívavě všechno osahala, cestující uklidnila, že se vlastně nic neděje a dodala, že jen pro jistotu uvědomí vedoucí letu. Když pak přišla další dáma, štěbetala už celá osádka českého boeingu. Vrchní letuška nakonec potvrdila verzi své podřízené. Do přistání prý byli ale skoro všichni nervózní.

Mám podobnou a taky docela čerstvou zkušenost. Moje letadlo mělo zpoždění. Když jsme se konečně všichni usadili, po sté jsme vyslechli omluvy, rozhodla se jedno letuška, že proseb o odpuštění není nikdy dost a těsně před startem ještě upřesnila, že pozdní odlet způsobily technické problémy na našem letadle. Inu mnozí cestující zalitovali, že vůbec někam jedou.

A proč vám to teď všechno vyprávím? Vsaďte na pravděpodobnost a zbytečně se netrapte tím, co všechno se vám může stát. A pokud už si nedovedete odpustit katastrofické filmy, tak se alespoň uchlácholte vzpomínkou na školu a takzvanou autorskou nadsázku.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.