Báječná zima

22. únor 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Letošní zima nám skutečně dopřává. Hory jsou plné lyžařů, běžkařů, snowboarďáků a hlavně dětí které mají v těchto týdnech jarní prázdniny. Do našich regionálních hor - Beskyd - ale stále častěji jezdí i lidé, kterým doposud zimní sporty neříkaly takřka vůbec nic. Stejně jako autorce dnešní ranní poznámky.

0:00
/
0:00

Miluji léto a vše, co k němu patří - vodu, slunce, cyklistiku, výlety do přírody. V zimě jsem naopak jako medvěd - chybí mi slunce a teplo, a tak se namísto aktivního pohybu uchyluji nejraději k radiátoru ústředního topení, dobré knize a šálku vonící kávy.

Letos jsem ale změnila názor: Náš život je příliš krátký na to, abych nejchladnější část roku přečkala zalezlá v teplých peřinách... Naučím se lyžovat! Vždyť právě neznalost ovládání tohoto zimního sportu ze mě udělala zbabělce, který se v zimě kopcům vyhýbá jako čert kříži. A tak jsem se odhodlala: Šest hodin intenzivní výuky bylo hodně náročných a žádného závodníka ze mne napoprvé neudělalo. Zato ale úplně změnilo můj dosavadní pohled na toto roční období.

Nejen že jsem si lyžování zamilovala. S údivem jsem také zjistila, že lyžařů-začátečníků jsou plné beskydské kopce a nemám se tedy zač stydět. A když vám při krkolomném pádu na sjezdovce podá zkušenější lyžař odvedle pomocnou ruku, není co dodat.

A tak si teď říkám: Miluji léto a vše, co k němu patří - vodu, slunce, cyklistiku, výlety do přírody. Zima je ale také báječná. Ze dne stráveného na lyžích vás sice později bolí celý člověk, ale hektolitry čerstvého vzduchu, který nadýcháte a skvělý pocit z překonané letité překážky se nikde koupit nedají!

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.