Barevná Ostrava

24. červenec 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Krajské město má za sebou jednu z největších kulturních akcí tohoto roku. Colours of Ostrava už patří k tradičnímu koloritu města, které kdysi nosilo přídomek "černá". Jak jste se mohli přesvědčit na vlastní oči i uši, černá dávno ustoupila barvám všeho druhu. A to v pravém slova smyslu - různé byly v uplynulých dnech barvy hudebních žánrů, kůže samotných hudebníků a diváků, i nálada, která přitom panovala.

Skončil čtyřdenní hudební festival Colours of Ostrava. Dá se říci, že letos pořadatelům, účinkujícím i návštěvníkům počasí opravdu přálo. Loňský vydatný déšť tentokrát vystřídalo pražící slunko, přesněji řečeno - úmorné vedro. Ale ani to nikomu z účastníků nevadilo. Kupodivu velmi tolerantní byli k letošním Barvám Ostravy i samotní obyvatelé krajského města, nevyjímaje ty starší. Většina těch, kterých jsme se dotázali, tvrdila, že je podobný festival moc príma. Patří prý k Ostravě, k mladým lidem, k jejich životu a těch pár decibelů navíc se podle nich v centru města dát čtyři dny vydržet. Mají pochopitelně pravdu, ale málokdy je možné na adresu podobných akcí slyšet taková pozitiva. Možná je to signál změny k lepšímu. Vypadá to, že se Ostrava mění nejen z černé na barevnou, ale i z morousů v ní zakuklených se vylíhli motýli, kterým nechybí porozumění, tolerance a trpělivost

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.