Bez předsudků

10. říjen 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Pověstná Stodolní v Ostravě je téměř vždy spojována se zábavou. Mnozí zde zažili nezapomenutelné zážitky. Velké množství barů na malém území dává zapomenout starostem všedního dne. Do ulice, která nikdy nespí, se vypravil také autor poznámky a zbavil se tam nečekaně jednoho zlozvyku.

0:00
/
0:00

O nás Češích se ve světě říká, že jsme plní předsudků. Sám jsem se o tom přesvědčil, během několika zahraničních dovolených v Chorvatsku a v Itálii. Místní lidé si tam o nás myslí, že nemáme rádi menšiny a těžce se přizpůsobujeme cizímu prostředí. Ruku na srdce, něco na tom asi bude a mohu začít hned u sebe.

Před několika dny jsem se vypravil s přáteli na oblíbenou Stodolní. Už dlouho jsme si slibovali, že se sejdeme a konečně se k tomu našla ideální příležitost. Kamarád slavil narozeniny. Až na místě jsme zjistili, že s naší ostravskou partou vyrážejí na flám také tři Pražáci. Kvůli oslavě vážili dalekou cestu až k nám, na východ republiky a toužili po atmosféře čtvrti, která nikdy nespí. Přijeli na pozvání samotného oslavence, takže ačkoliv se to většině domorodců nelíbilo, šli s námi. Sám jsem z toho měl špatný pocit. Už jako malému klukovi mi doma vtloukávali do hlavy, že lidé z hlavního města jsou arogantní, lakomí, lstiví a to jejich "zpívání" rve našinci uši. Možná, že tomu nebudete věřit, ale já jsem s Pavlem, Vojtou a Mirdou z Prahy, zažil jeden z nejlepších flámů posledního desetiletí. Byli skromní, zábavní, a to jejich "zpívání" asi po pátém panáku nevadilo vůbec nikomu. Nakonec, ve čtyři ráno, když jsme Stodolní opouštěli, zpíval skoro každý.

Všech předsudků se zřejmě nezbavím, ale jeden už jsem nadobro dostal z hlavy. Snad vás můj zážitek inspiruje k něčemu podobnému.

autor: Jiří Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.