Bič na kuřáky?

15. říjen 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Tuzemští kuřáci si budou muset zvyknout, že kvůli své vášni budou muset rok od roku sáhnout hlouběji do svých peněženek. Česko tak napodobuje celoevropský trend. Lékaři věří, že zdražení aspoň část lidí od kouření odradí. Autor poznámky o tom pochybuje.

0:00
/
0:00

Grossova vláda odhlasovala dvojí zvýšení daní z cigaret: o šest korun od příštího roku a o dalších sedm korun napřesrok. Cena za krabičku kvalitnějších cigaret se tak vyšplhá k sedmdesáti korunám. Kuřácké potřeby přitom mají zdražovat i v dalších letech. Kritika Evropské unie, že ceny našich cigaret jsou příliš nízké, se tak postupně stane zbytečnou.

Bude ale skutečně existovat přímá úměra mezi cenou cigarety a počtem lidí, kteří přestanou kouřit? Lékaři i odborníci z oblasti odvykání věří, že ano. Tabákové firmy jsou ale přesvědčeny, že kouřit se bude pořád stejně. Blíž k pravdě budou mít podle mého názoru výrobci tabákového potěšení. Proč by kvůli nějakému zdražení měli kuřáci svou zálibu omezit?! Cigarety přece u nás zdražily už letos a spotřeba skoro vůbec neklesla. Dá se předpokládat, že podobný vývoj bude pokračovat i po dalších cenových skocích. Český kuřák se jistě přizpůsobí. Odhaduji, že začne kupovat levnější cigarety. Pokud je dnes ochoten do šlukového požitku investovat padesátikorunu, pak stejnou sumu rád utratí i příští rok. Co na tom, že změní oblíbenou značku. Hlavní je přece požitek z tabákového opojení!

Správně jste pochopili, že moje maličkost patří mezi nekuřáky. Upozorňuji ale, že ohleduplné konzumenty nikotinu ochotně toleruji. Moje dosavadní zkušenosti s kuřáky jsou ale takové, že je hned tak něco neodradí. Mírně optimistický jsem pouze u nejmladší generace. Dražší cigarety by pro teenagery mohly být hůře dostupné. Když si uvědomíme, že mezi osmnáctiletými je dnes 40 procent kuřáků, hlavně dívek, a že v osmé třídě kouří každý třetí, pak právě u této věkové kategorie je alespoň nějaká šance, že zdražení padne na úrodnou půdu. Obávám se, že v ostatních případech se dopady zdražení projeví naprosto minimálně.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.