Bohumínem otřásl výbuch zemního plynu

6. červenec 2006
Zprávy , Zprávy

Mimimálně půlmiliónová škoda a jeden těžce zraněný člověk. To je výsledek výbuchu, který se stal dnes brzy ráno v Bohumíně. Pravděpodobnou příčinou byl unikající plyn z netěsného potrubí.

Výbuch otřásl benzinovou čerpací stanicí v Bezručově ulicí tři hodiny po půlnoci. Na místo hned vyjeli hasiči, pyrotechnici, plynaři, policisté i zdravotníci. Neprodyšně uzavřeli okolí a ze sutin vytáhli těžce zraněného sedmdesátiletého muže. V této chvíli bojují o jeho život lékaři popáleninového centra v ostravské fakultní nemocnici. "Rozsah popálenin je značný a jeho zdravotní stav je v současné době kritický," říká mluvčí nemocnice Tomáš Oborný.

Logo

Benzinová čerpací stanice DB Trans patří Josefu Šilhánovi ze Šilheřovic na Opavsku. Zpráva o tragédii ho zastihla na zahraniční dovolené. Je z ní zdrcený. "To je ta největší katastrofa, která se mohla stát. Jestli je tam hmotná škoda za několik milionů, to mě vůbec neštve, mě štve ten člověk."

Policie viníka dnešního výbuchu plynu v Bohumíně zatím nezná. Bude chtít posudek od odborníků. "Policisté budou požadovat znalecký posudek z oboru bezpečnosti práce a také vyjádření plynařů," dodává krajská policejní mluvčí Soňa Bradáčová.

Přestože oficiální verdikt k příčině výbuchu zatím nepadl. "S největší pravděpodobností plyn unikal z potrubí, které bylo netěsné," naznačuje mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. K potrubí, vedoucí pod povrchem pozemku, se ale majitel benzínky Josef Šilhán nehlásí. Vlastnictví popírá i krajský distributor plynu.

Na zmíněné potrubí je mimo jiné napojena společnost Bochemie Bohumín. V tomto týdnu si ale podle vedení firmy zaměstnanci užívají celozávodní dovolenou, a tak všechny její provozy stojí. Uzavřen byl tedy i přívodní ventil na potrubí s plynem.

autor: š.iva
Spustit audio