Boj o knihovnu

18. červen 2009
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Mezi krajskými zastupiteli zuří otevřená válka o novou vědeckou knihovnu v Ostravě. Měla vypadat jako černá prosklená kostka. V loňských volbách vzešlí představitelé regionu ale rozhodli, že takové sídlo pro Moravskoslezskou vědeckou knihovnu nechtějí. Prý je drahé a provozně zbytečně nákladné.

0:00
/
0:00

Na oblíbenou hru Člověče nezlob se jsem si vzpomněla na včerejším jednání moravskoslezských zastupitelů. Paralela je jasná, neustále se mluví o kostce. A pak se mi taky vybavily typické grafy, které podle barev a někdy i malých človíčků znázorňují politické rozložení mandátů. A taky emoce během včerejšího jednání mi náramně připomínaly malé děti, které prostě nesnesou, když jim soupeř vyhodí postavičku ze hry. Jenže tato politické klání má poněkud jiná pravidla. Nevyhraje jen ten, kdo se do domečku dostane dřív, ale hlavně ten, kdo má aktuálně více figurek. Obávám se, že dnešní krajská opozice hru o novou knihovnu v Ostravě prohrála, když projekt během minulého volebního období nestihla dovést do takového stádia, aby se už nedal zastavit. Tak se to totiž v politice běžně dělá. Nové vedení kraje, i když s jeho postupem nesouhlasím, má právo na vlastní názor. Od lidí dostalo většinu hlasů, a tak prostě vládne. A zatím to vypadá, že hru o knihovnu chce dovést pro sebe ke zdárnému konci. Spočítáno to má docela dobře, když říká, že stavět se začne nejpozději v roce 2012. Na podzim s tímto letopočtem totiž půjdeme zase k volbám. A poměr sil v zastupitelstvu se může měnit.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.