Boží mlýny

16. leden 2009
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Máte někdy pocit, že spravedlnost má krátké nohy? Že ať děláte, co děláte, lumpové bez větších potíží zákonu unikají? Nevěšte hlavu. Jak říká staré lidové moudro, boží mlýny melou, ale někdy to trvá o něco déle.

0:00
/
0:00

Když jsem se včera dozvěděla, že senát krajského soudu má dnes vynést verdikt nad mužem, kterého žalobce viní z podvodného jednání v řádu miliónů korun, nejprve jsem si řekla "Další z řady mnohých....!" V okamžiku, kdy ale padlo i jeho jméno, neubránila jsem se zavýsknutí. Ptáte se proč? Vysvětlení je jednoduché: dotyčného pána dobře znám. I já jsem na vlastní kůži v roli zaměstnance poznala jeho podivné praktiky, schovávající se za výraz "podnikání". A věřte mi, jsem moc ráda, že mám toto období dávno za sebou. Je totiž spojeno se ztrátou iluzí, strachem i pocitem bezmocnosti.

Vzpomínky na tohoto opavského podnikatele, mimo jiné majitele soukromého rádia, mě motivovaly k napsání poznámky už před čtyřmi lety. Vysílali jsme ji tehdy v polovině léta u příležitosti sedmiletého výročí velkých povodní na Moravě a ve Slezsku. I při nich totiž zmiňovaný muž sehrál roli, která ukázala, že pojmy jako je čest, morálka a ohleduplnost jsou mu na hony vzdálené.

Nešlo ale jen o povodně, nýbrž o většinu doby jeho pochybné podnikatelské éry. Nepoctivé jednání vůči obchodním partnerům, zaměstnancům ale i společníkům pro něj bylo denním chlebem. A pokud jste se ocitli na jeho pomyslné černé listině, měli jste o výhrůžky nejtěžšího kalibru a následné bezesné noci nadlouho vystaráno.

Čekáte až padne jeho jméno? Čekáte zatím marně. Pokud jste z Opavska, určitě víte, o kom je řeč. Jste-li odjinud, můžete se dozvědět více z našeho rozhlasového zpravodajství. Dnešní rozhodování soudu v něm totiž nebude chybět. Na rozdíl od hlavního aktéra mého příběhu totiž respektuji zákon a ctím presumpci neviny. Lumpa oficiálně označím lumpem až poté, když tak učiní muži v talárech. Letité zkušenosti mě ale nabádají ke skepsi: před soud se dostaly už mnohé navenek jasné případy, jejich aktéři ale za mřížemi skončili spíše ve výjimečných případech. Bude tomu tak i tentokrát?

autor: š.iva
Spustit audio