Bývalo lépe

17. červen 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Taky jste si někdy zašli do restaurace a byli jste překvapeni, co vám číšník přinesl na stůl? V poznámce možná poznáte i vlastní zkušenosti.

0:00
/
0:00

Sem tam si každý z nás posteskne, že dřív bývalo lépe. Nesouvisí to ani tak s politikou, ale spíše s rychlostí dnešní doby. Lékem na tyto úvahy je představa, že bychom se skutečně vrátili v čase o dvacet let. Jak by asi vypadaly obchody a restaurace? Dobře si vzpomínám, jak jsem s maminkou chodil výjimečně do restaurace na svíčkovou za dvanáct korun. Byla to odměna za plavání v krytém bazénu a já byl nadmíru spokojen. Dnes už bych asi nad omláceným talířem ohrnul nos. Je to tak. Spotřebitel se stal náročným klientem a podobně jako západně od nás očekáváme za své peníze kvalitu. Zvykli jsme si vybírat a spoléháme na konkurenci.

Jenže život je někdy trochu jiný. Byl jsem teď s rodinou na výletě v Malé Morávce v Jeseníkách a řekl jsem si, že v tomto turisticky atraktivním místě usedneme do restaurace nějakého renomovaného hotelu, tatínek se plácne přes kapsu a bude nám praskat čelist pod náporem dobrot. Vystřízlivění přišlo s příchodem upachtěného číšníka, který byl evidentně naší přítomností v neděli v poledne zaskočen. Křížovým výslechem jsme zjistili, že pan kuchař, byl-li tam vůbec nějaký, nabízí čočkovou polévku a zákusek. Nebýt toho, že se zrovna rozpršelo, hystericky bych prchnul s ječícími dětmi v batohu. Tak jsem tedy poručil zákusek. Když už se jedna z mých ratolestí rozmáchla lžičkou, včas jsme ji zarazili. Opakovaný průzkum povrchu zákusku pak jasně dokázal, že ta souvislá vrstva nahoře není nic jiného než dobře živená a propracovaná plíseň! To už bylo moc i na deštivé riziko. Okamžitě jsem zrušil všechny objednávky a za minutu jsme měli známý hotýlek hodně daleko za zády.

Přiznám se, že to nechápu. Teď, na pokraji zásadní sezóny, v místě, které turistikou žije, v hotelu, který se honosí svým tradičním jménem, a oni nemají skoro nic k jídlu?! A když už cosi přinesou, je to plesnivé. Bojte se, rodičové, a buďte bdělí. Vy byste možná plíseň dali, ale děti tím krmit jistě nenecháte. Těším se, až i v tomto cípu budu moci říci - ano, jsem zde pánem a najdu tady lidi, kteří mé přání splní. Kdoví, možná tady dříve skutečně bývalo lépe.

autor: mrk
Spustit audio