Čas rondelů?

27. září 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Když se před desítkami let stavěly silnice, zřejmě nikdo ani netušil, kolik vozidel je bude používat. A jak rychle budou jezdit. Typickým příkladem je opavská městská část Komárov, kde vědí své. Tragédie střídá tragédii a místní obyvatelé volají po rychlém řešení. Jak donutit řidiče jezdit padesátkou a jak přejít silnici beze strachu?

0:00
/
0:00

Bliká na vás radar, že jedete více než padesátikilometrovou rychlostí? Staví vám do cesty optické retardéry, ostrůvky pro chodce a za každým rohem číhajícího policistu s pokutovými bloky? Zdálo by se to jako hodně silná káva, ale opak je pravdou. Spíše než ke kávě bych to přirovnal ke zvětralému čaji s mlékem. Zdá se, že jedinou cestou je pořádná barikáda, tedy přesněji překážka, před kterou je prostě nemožné nezpomalit.

Komárovská výpadovka na Ostravu je široká, rovná a zdánlivě dokonale přehledná, takže nápad postavit tady hned dva kruhové objezdy zřejmě narazí jako kosa na kus žuly. Zpomalení dopravy v sobě totiž paradoxně skrývá nové nebezpečí jízdy v koloně nebo ubližování životnímu prostředí. Snad proto se tady rondel skloňuje velmi opatrně. Opavská radnice chce tlačit na to, aby policie hlídala rizikové úseky co nejvíce a sdružení obcí kolem silnice 1/11 čeká na první nákresy prvního rondelu od architekta. Vše je na samotném začátku, protože teprve případná debata o územním řešení a hledání peněz v podivuhodně nevyzpytatelné státní pokladně - to bude to pravé ořechové.

Napadá mě v této souvislosti tak často zmiňovaný veřejný zájem. Nevím, příslušné školy nemám, ale co je více veřejným zájmem než snaha, aby nad Komárovem nelétaly vrtulníky s lékaři a nepočítaly se oběti ve zdemolovaných autech? Jako naposledy v polovině září, kdy stál jeden neopatrný manévr a rychlá jízda dva lidské životy? Není snad tohle tak nějak selským rozumem nad všemi tahanicemi, spekulacemi a odvolávání se na složitost úředního kolotoče? V tomto případě bych se nebránil souhlasit s možným vyvlastňováním pozemků pod kruhovým objezdem, v tomto případě by stála zcela jistě obyčejná lidskost nad kulatými razítky.

Třeba se jednou dočkáme bezpečné cesty mezi Opavou a Ostravou. A třeba nebude tolik opatrných politiků, kteří o rondelech nehovoří zrovna s nadšením. Přitom by právě tohle byly body před volbami jako vyšité, co říkáte? Milí Komárovští, to že nekličkujete mezi 14 tisíci vozidly denně s kočárkem a to, že i ten frajer v audině zpomalí na kruháči, to vám přináším já. To by se volilo skoro samo!

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.