Čekání na jaro

8. březen 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Letošní čekání na jaro je nekonečné. Lyžaři jsou možná rádi, ale lidé z města už by se špinavých hromad sněhu rádi zbavili. Alespoň v tramvajích a autobusech můžete zhusta vyposlechnout rozhovory na téma počasí, ve kterých se peprnými hláškami na téma, kam už by všechen ten sníh a zima měli jít, rozhodně nešetří. Předpovědi odborníků sice příchodu jara zatím příliš nefandí, ale jisté známky toho, že se snad konečně blíží tady jsou.

0:00
/
0:00

Důkazem blížícího se jara je například to, že kromě krákání havranů už se v zasněžených parcích ozývají i hlasy sympatičtějších opeřenců. Kulturní zařízení dokonce začínají vyhlašovat soutěže o nejkrásnější velikonoční kraslici. O třetím jarním znamení vám chci povědět podrobněji. V časopiseckých přílohách deníků se začínají množit jarní inzeráty, tedy ty, které slibují, že až odhodíme kabáty a svetry a začneme chystat plavky, budeme neodolatelně krásní a šťastní, pokud si koupíme inzerovanou věc - tedy nějaký zaručený přípravek na hubnutí. Před nějakým týdnem to byla kůra, se kterou prý zhubnete 3 až 8 kilo. Bez námahy, bez hladovění, určeno pro ty, kteří mají být demoralizováni z různých diet. Stačí třikrát denně zapít během jídla dvě tobolky čehosi. Za pár stokorun je to vaše. Což je ovšem naprosto nezajímavé ve srovnání s inzerátem, který se objevil před pár dny. S tímto přípravkem zhubnete o více než jedno kilo každou noc. Důkazem má být jistá paní Eva, které se jednoho únorového rána změnil život, jak o tom píšou v inzerátu. Paní Eva přišla o práci a ztloustla tak, že přestala chodit ven a vůbec se velice trápila. Zachránila ji kamarádka Barbora, která byla naopak v nejlepší kondici a štíhlá. Při návštěvě jí doporučila nový senzační vynález - tablety na hubnutí ve spánku. Nemusíte cvičit, můžete jíst jak chcete atd. Jaké je složení tohoto zázračného preparátu za tisícovku ovšem inzerent neprozradil. Zato nám svěřil, jak to dopadlo s paní Evou. Za 14 dnů zhubla 19 kilo. Od té doby se cítí skvěle. Jistě není náhoda, že si našla také novou práci a dokonce se seznámila s Honzou, který je velice sympatický. V létě plánují svatbu. Klamavé reklamy sice mohou pobavit, ale i tak doufám, že z našich tiskovin zmizí. Vydělávat na lidské naivitě by mělo být zakázáno. Jako předzvěst jara by nám určitě stačily soutěže kraslic a ptačí trylky...

autor: Darina Mikulenková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.