Čekání na návrat

4. červen 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Opavští fotbaloví fanoušci prožívají dny plné obrovské nedočkavosti. To, co ještě nedávno vypadalo jako nemožné, se stalo skutečností. Pokud hráči SFC zítra porazí Jihlavu, vrací se do elitní první ligy. Poznámka je o fotbalové matematice a koloně aut směrem na Jihlavu.

0:00
/
0:00

Opavští fanoušci si prožili své. Prapodivné majetkové machinace spolu s rezignací hráčů zřítily klub z nejvyšší soutěže až někam ke krajskému přeboru. Jediné, co zůstalo, byli právě fanoušci a věrné ochozy. Na opavském stadiónu se tak odehrával příběh důvěry a zmrtvýchvstání krůček po krůčku. Slezský klub se postupně vyškrábal až do druhé ligy, kde se mu ke konci letošního ročníku moc nedařilo. Dokonce i skalní příznivci už vůbec ničemu nevěřili. Stačil ale malý matematický zázrak v podobě neuvěřitelné náhody ve výsledcích soupeřů, a v neposlední řadě drtivé vítězství nad Hlučínem a zázrak je najednou na dosah ruky. Pokud Opava zítra porazí osmou Jihlavu, bude se v Městských sadech kopat první liga. Je to skutečně věta jako z říše snů, když si představíme, jak se celý klub ještě před zásahem magistrátu potácel někde na dně fotbalového oceánu.

Do Jihlavy se chystají kolony aut a šikují se autobusy. Bude to buď obrovské zklamání anebo naopak v případě vítězství se mají jihlavské hospůdky věru na co těšit. Jde o zadostiučinění, jde o návrat staré slávy a taky o vzkříšení tradičních prvoligových bitev Opavy s Baníkem. Uvidíme, zda nás zítra odpoledne čeká příběh o fotbalové Popelce. Její střevíček má zatím v rukou osud.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.